Sindicaliştii se pregătesc de proteste

67

Sindicaliştii olteni membri ai Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA” se pregătesc de proteste, aliniindu-se organizaţiilor surate din toată ţara. Protestele vor începe cu pichetarea prefecturii.

Blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat şi modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor 5 confederații sindicale înaintată guvernului sunt principalele revendicări ale sindicaliştilor Cartel Alfa, confederaţia naţională stabilind pe 11 septembrie declanşarea unei serii de acţiuni de protest.

Sindicaliştii atrag atenţia că propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecințe negative vor fi suportate exclusiv de lucrători: scăderea veniturilor nete din muncă, eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor, desfiinţarea fondului de şomaj, scăderea sustenabilităţii sistemului public de pensii.

O altă nemulţumire este că în cei 7 ani de la intrarea în vigoare a condiționărilor abuzive din Legea dialogului social (62/2011) nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate – peste 85% – sunt semnate de reprezentanții salariaților, de cele mai multe ori desemnați de însuși managementul companiei astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste negocieri de fațadă este minimă.

Astfel, planul de acțiune al Cartel Alfa cuprinde, în perioada 25-29 septembrie, acțiuni de pichetare sau miting în fața prefecturilor de județ, solicitări pentru convocarea Comisiilor de dialog social județene pentru înaintarea și susținerea revendicărilor. În București, pe 4 octombrie 2017 va avea loc un miting în Piața Victoriei începând cu orele 11,00.

Sindicaliştii ameninţă că, în cazul în care Guvernul menține propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în propunerea de buget pentru 2018, se vor constitui premisele pentru declanșarea unui conflict social de amploare.