În urmă cu 83 de ani, pe povârnișul unui deal de la marginea Slatinei, se năștea Spiru Vergulescu

650

13 septembrie 1934 este ziua în care la Slatina s-a născut unul dintre cei mai mari pictori și desenatori români, omul care și-a donat opere valoroase Muzeului Județean Olt, iar casa și averea municipalității: Muzeul „Gunka și Spiru Vergulescu”.

Pentru iubitorii de artă, Spiru Vergulescu este un nume ce nu mai necesită nicio prezentare, picturile sale găsindu-se în muzee din ţară şi în străinătate, în colecţii particulare şi de stat. Astăzi ar fi împlinit 83 de ani, dacă nu ar fi urcat la Domnul pe 8 mai 2007.

Pentru cei care l-au cunoscut, mai ales în anii în care a decis să se retragă în Slatina natală, maestrul reprezintă un exemplu de bunătate, sensibilitate, generozitate, o persoană greu de dat uitării.

Casa artistului, transformată în muzeu

S-a născut în casa pe care a donat-o apoi municipalităţii. „M-am născut la-nceput de toamnă, într-un loc mirific de pe malul stâng al Oltului, pe povârnișul unui deal de la marginea Slatinei, în casa construită cu mintea și cu mâna lui de străbunicul meu matern pe la anul 1860, casă din al cărei cerdac- cinci generaţii-am privit fascinate spectaculoasa vale a legendarului râu, simţindu-ne ocrotiţi de bolta cerească, de lună, de stele și de astrul solar care, la sfârşitul zilei, mai ales vara, nu se-ndura să ne părăsească. „, spunea artistul în invitaţia la expoziţia de la Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti ianuarie –februarie 1998.

Casa părintească din Slatina, răscumpărată de către artist în 1995 şi reconstruită în 1996 a fost transformată în Casa Muzeu “Gunka şi Spiru Vergulescu”. Artistul şi soţia sa au înzestrat-o cu tablouri, instrumente muzicale de preţ, podoabele de argint, de mare valoare artistică, obiecte de mobilier şi au lăsat-o drept  moştenire patrimoniului municipalităţii. În 2006, a fost inaugurată Casa-muzeu Gunka şi Spiru Vergulescu.

A contribuit la înfiinţarea Galeriei de Artă la Slatina

Spiru Vergulescu a contribuit şi la înfiinţarea Galeriei de Artă a Muzeului Judeţean Olt. O mare parte din colecţia de artă a muzeului o constituie picturile şi desenele artistului, donaţia acestuia fiind substanţială: 50 picturi în ulei (multe dintre ele inspirate de casele vechi, clădiri de patrimoniu din  teritoriul  pe care muzeografii slătineni l-au supranumit „Slatina amintirilor”) şi 30 desene.

De asemenea, artistul a reuşit să convingă şi pe alţi colegi de breaslă să facă donaţii pentru colecţia de artă a muzeului: Ion Popescu Negreni, Florin Niculiu, Matei Niculiu, Rodica Anca Marinescu, Amelia Gherasim, Vasile Muresan Murivale, Eugenia Pasima şi alţii.

Ca o apreciere a activităţii sale artistice, maestrului i s-au conferit titluri de onoare ca: Cetăţean de onoare al Municipiului Slatina în 1993, Trofeul “Eugen Ionescu” în 2002 – din partea Municipiului Slatina, Diploma şi medalia jubiliară “50 de ani de la la înfiinţarea judeţului Olt”, Diploma de excelenţă pentru activitatea cultural-artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor – 2004, Premiul pentru pictură al revistei “Flacăra” – iulie 2004.

Spiru Vergulescu a realizat nu mai puţin de 30 de expoziţii personale, a participat la numeroase expoziţii colective şi tematice de grup, vernisajele sale bucurându-se de prezența unui public numeros, iar pânzele sale, în mare parte, nu s-au reîntors în atelierul pictorului, ci au îmbogăţit colecţiile numeroşilor săi admiratori.