Un oraș din Olt, dat exemplu pentru orașele mici din România, ca Oraș Inteligent

4757

Implementarea unui proiect de trecere a iluminatului public pe lămpi cu leduri a făcut ca Balșul să fie dat exemplu ca Oraș Inteligent prin inițiativa de tip “smart”, inițiativă pionierat în rândul orașelor mici din țară, pentru care se discută de câțiva ani implicarea în tot mai multe proiecte „Smart City”.

În ultimul timp, „Smart City” a devenit o tema dezbătută intens, însă cu progrese timide din partea primăriilor de orașe mici și mijlocii. Printre orașele care au depășit stadiul de intenție se numără și Balșul, pe care edilul Mădălin Teodosescu îl dă exemplu ori de câte ori promovează conceptul de Oraș Inteligent din poziția de președinte al  Asociației Orașelor din România.

„Avem exemple de orașe care beneficiază de iluminat public cu lămpi cu leduri, precum Balș – orașul al cărui primar sunt , Târgu-Neamș sau Comănești și care și-au redus semnificativ factura la energia electrică. La Mizil se utilizează panouri fotovoltaice, un sistem de management responsabil al deșeurilor și unul de informații geospațiale (GIS). Seini, din județul Maramureș, este primul oraș din România care își produce energia electrică pentru iluminatul public în regie proprie, folosind dejecții animaliere provenind din zonă, energia electrică și cea termică fiind obținute folosind biogaz. Avem primării cu sisteme “smart” de gestionare a documentelor care au permis creșterea gradului de transparență a administrației publice. Un alt exemplu este orașul- stațiune Gura Humorului, unde sunt montate hotspot-uri Wi-Fi cu acces la internet gratuit pentru turiști și locuitori”, a declarat Teodosescu într-un interviu acordat pentru platforma Smart Cities of Romania, în avanpremiera celei de-a treia ediții a conferinței „Smart Cities of Romania” cu tema Smart Governance for Smart Citizens, ce va avea loc pe 10 – 11 octombrie la București.

 

Facturi la energie mai mici cu până la 80%

Specialiștii încurajează toate orașele să folosească în totalitate sisteme de iluminat public cu LED, ce  pot aduce economii de energie de până la 80%. În acest moment, dintre cele aproximativ 300 de milioane de lumini stradale din întreaga lume, doar 1 din 10 reprezintă LED-uri eficiente din punct de vedere energetic, iar doar 2% sunt conectate.

La Balș, orașul președintelui Asociației Orașelor din România, un proiect ce vizează introducerea iluminatului stradal pe leduri se află în curs de implementare pe strada Nicolae Bălcescu, unde deja au fost montate 40 de astfel de lămpi, acoperind aproximativ un sfert din numărul becurilor, există montate astfel de sisteme de iluminat în parcul orășenesc, iar de doi ani se folosesc leduri și la festivalurile orășenești Pomul Vieții și Festivalul Toamnei.

Teodosescu: Orașele mici, izolate financiar de administrația centrală

Deși este de dorit implementarea a cât mai multor asemenea proiecte de tip “smart” de către orașele mici și mijlocii, președintele Teodosescu recunoaște că primăriile au nevoie de o strategie coordonata la nivel național, parteneriate public-privat și programe de finanțare europeană.

„AOR a răspuns întotdeauna pozitiv inițiativelor de tip “smart”, tocmai pentru că vrem să fim la curent cu oportunitățile tehnologice. Cu toate acestea, chiar dacă recomandările și implicările noastre sunt ferme, cei mai mulți dintre membrii asociației noastre, primari ai orașelor mici din România, depind de alte structuri administrative atunci când trebuie să implementeze proiectele. Bugetul de investiții al unei localități mici urbane este un subiect sensibil, în condițiile în care, de mai bine de 25 de ani, orașele nu au avut acces la surse de finanțare provenind din fonduri naționale și a existat o politică continuă a administrației centrale de izolare financiară a orașelor mici. Pe de altă parte, știu că se vorbește despre dezvoltarea rețelelor 5G în România în anii următori, dar, de exemplu, noi ne-am dori ca măcar 3G – ce să mai vorbim de 4G – să funcționeze eficient în orașele noastre și să nu mai avem probleme cu comunicarea.”, a mai spus edilul.