Un nou conflict între România și Ungaria

103

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, informează agenţia MTI.

Agenţia maghiară de presă (care nu a precizat în ştire numele ambasadorului român) mai menţionează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar faţă de situaţia în care se află respectivul liceu şi a spus la o conferinţă de presă că acţiunea autorităţilor române echivalează cu ‘un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, copiilor, familiilor şi procesului de restituire în România’.

De asemenea, guvernul ungar şi-a suspendat sprijinul faţă de aspiraţiile României de a se alătura unor organizaţii internaţionale, cum ar fi OCDE, a adăugat secretarul de stat maghiar.

Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunţat, pentru miercuri, un miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, pentru convingerea Ministerului Educaţiei să asigure funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş.