Șeful Antifraudă patrona… frauda. Fost șef la un centru de plasament din Balș, printre ARESTAȚII fraudei de la CNAS

1513

În timp ce mii de bolnavi reali așteptau luni întregi banii pentru serviciile medicale la domiciliu de care aveau nevoie, alții fictivi umflau conturile MAFIEI din sistemul de asigurări de sănătate, patronată chiar de șefii casei naționale și ai CAS din Capitală. Printre cele 14 persoane arestate se află și un fost șef al unui centru de plasament din Balș, acum șef  (culmea!) peste Monitorizarea Antifraudei, fin al fostului parlamentar de Olt Valeriu Steriu.

 

COSTACHE Alin-Sergiu – șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din C.N.A.S este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de  constituire a unui grup infracțional organizat  și complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite. El se află printre cei 14 arestați preventiv pentru 30 de zile în urma perchezițiilor efectuate de DNA la Casa Națională de Sănătate și CAS București. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe că, prin activitățile infracționale desfășurate de inculpați, activități pentru care s-a dispus reținerea, bugetul CASMB a fost păgubit cu aproximativ 3 milioane euro.

Alin Sergiu Costache a fost director al unui centru de plasament din Balş, este originar din Hunedoara și căsătorit în Olt, el find finul fostului parlamentar de Olt Valeriu Steriu, de care se spune că ar fi fost promovat mai întâi în funcţia de şef al Corpului de Control în Ministerul Sănătăţii, ulterior ajungând la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Alături de Costache, sunt inculpate nume grele de la conducerea asigurărilor de sănătate din România: preşedintele CNAS Marian Burcea, preşedintele CASB Bucureşti Ovidiu Munteanu, directorul executiv al Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (C.A.S.M.B.) şi manager al Direcţiei Medic şef a C.A.S.M.B- Ion-Răzvan Geambaşu, fostul preşedinte C.A.S.M.B. Lucian Vasile Bara şi alţi funcţionari, dar şi reprezentanţi ai unor firme şi oameni de legătură.

Anchetatorii au stabilit că reţeaua infracţională deconta servicii de îngrijire la domiciliu care, de fapt, nu au fost prestate, dar au fost plătite anumitor furnizori. 350 de bolnavi ar fi adus în conturile mai multor firme de asistenţă medicală la domiciliu trei milioane de euro sub formă de câştiguri nemeritate. Mai mult, procurorii spun că s-au decontat fictiv şi medicamente iar pagubă este uriaşă, de 7 milioane de euro în nici doi ani.