124 de ani de jandarmerie rurală. Află unde au activat primii jandarmi olteni

150

Astăzi se împlinesc 124 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România. Jandarmii olteni au organizat astăzi un simpozion omagial.

La 30 august 1893 se înființează pe actualul teritoriu al județului Olt prima legiune de jandarmerie rurală, cu sediul în Caracal (pe atunci județul Romanați), doi ani mai târziu aceasta numărând nouă sergenţi şefi de secţii, 28 jandarmi călări şi trei jandarmi pedeştri. În 1929 se stabilesc două legiuni: legiunea de Jandarmi Romanaţi cu sediul la Caracal, având în componenţă şase secţii (Baldovineşti, Băbiciu, Boşoteni, Celeiu, Piatra, Zvorsca) şi 43 posturi comunale și legiunea de Jandarmi Olt, cu reşedinţa în Slatina, având în componenţă şase secţii (Dumitreşti, Spineni, Valea Mare, Potcoava, Crâmpoia, Drăgăneşti) şi 34 posturi comunale.

Astăzi, Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Afacerilor Interne, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism. În Olt, funcționează Inspectoratul Județean de Jandarmi, cu sediul în Slatina, cu subunități dislocate la Caracal, Balș, Corabia, Scornicești și Potcoava.

Astăzi, la împlinirea a 124 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt a marcat această zi prin organizarea unui simpozion cu tema ”Jandarmeria Rurală – 124 ani de la înființare”, în cadrul căruia au fost prezentate materiale documentare privind istoricul, organizarea şi rolul structurilor rurale de jandarmi.