O olteancă, din cort în senatul francez

144

S-a născut pe străzile Craiovei, a locuit în tabere de refugiați romi în Italia și Franța, a absolvit Universitatea Sorbona, iar acum candidează pentru un loc în Senatul Franței.

O olteancă de etnie romă candidează pentru Senatul Francez. Anina Ciuciu, în vârstă de 27 de ani, a fost consilier onorific pentru problemele romilor în Guvernul Ponta şi este absolventă a universităţii Sorbona, candidează la un fotoliu în Senatul francez, sfidând tradiţia camerei superioare a legislativului francez.

În prezent aflată în practică la Amnesty International, Londra, Ciuciu , locuieşte în Arondismentul XX, deşi îşi petrece “majoritatea timpului”, după cum spune chiar ea, la Seine-Saint-Denis, un departament format din suburbii, mai la nord. Acolo se află sediile celor două organizaţii din Franţa cu care colaborează tânăra : “La Voix des Roms” (Vocea romilor) şi “Le Mouvement du 16 mai”.

Dincolo de accesul la educaţie, combaterea brutalităţii poliţiei şi ridicarea stării de urgenţă introduse în Franţa după atacurile teroriste din 2015 sunt lupte pe care românca vrea să le poarte, dacă va câştiga alegerile.

Dacă va câştiga, Ciuciu va fi prima femeie romă din Senatul francez.  Aproximativ jumătate dintre circumscripţiile Senatului sunt deschise pentru alegerile din 24 septembrie, însemnând 171 dintre cele 348 de locuri disponibile. Astfel de alegeri, pentru un mandat de şase ani, au loc o dată la fiecare trei ani. Senatorii câştigă alegerile prin sufragiu universal indirect, adică un colegiu electoral alcătuit din alţi reprezentanţi aleşi, cum ar fi parlamentarii şi consilierii regionali, ia decizia finală.