Filmul realizat în cetatea dacică de la Drăgănești, în impas financiar. Se cere ajutorul publicului

163

Peste 20.000 de euro s-au investit în primul serial românesc despre geto-daci, o parte din acțiunea serialului „Getae: Superstiţii şi Război!” fiind turnată în cetatea dacică de la Drăgăneşti-Olt. Chiar înainte de refilmarea pilotului, producătorii au ajuns în impas financiar, solicitând ajutorul publicului iubitor de filme istorice și anunșând lansarea unei campanii de crowdfund.

Teaserul oficial pentru primul serial românesc despre Geto-Daci a făcut furori la începutul acestui an pe reţelele de socializare. O parte din acţiunea serialului Getae: Superstiţii şi Război! a fost turnată anul trecut în cetatea dacică de la Drăgăneşti-Olt, unică în țară, o fortificație dacică de acum 2.000 de ani în interiorul căreia sunt amenajate 20 de aşezări dacice.

 

Conceptul “GEȚII: Superstiții și Război” are la bază atât cadrul istoric al războaielor daco-romane, cunoscute din izvoarele antice, cât și mitologia veche românească, prin care se aduce la viață o societate dacică plină de obiceiuri străvechi, ritualuri, superstiții, descântece și credințe. În serialul GEȚII, realitatea istorică se împletește cu magia și misticismul strămoșilor noștri, conturând o poveste epică plină de dramatism – cu iubiri, trădări, bucurii și dezamăgiri, victorii și înfrângeri.

Cei care abia așteptau ca serialul să fie difuzat, după repetate amânări, au avut parte de o surpriză neplăcută: filmul nu se poate finaliza din lipsa fondurilor. Anunțul a fost făcut recent de către producători, care cer sprijin financiar din partea publicului, în acest sens intenționând să lanseze o campanie de strângere de fonduri. Cum s-a ajuns ca un serial ce se anunța unul cu un succes enorm să ajungă aici, au dezvăluit pe larg producătorii într-un comunicat oficial, pe care-l redăm întocmai.

Comunicat Oficial „Getae: Superstitii si Razboi”.

Din pacate dupa un an de zile de efort intens am ajuns intr-un impas financiar cu productia episodului pilot. In prezent exista 35 de minute de material final (din 48 necesare pilotului) dar care nu vor fi niciodata difuzate din cauza unei revolte a catorva oameni din echipa initiala, care au refuzat sa-si dea acordul pentru difuzare (cu toate ca ne-am inteles altfel de la bun inceput).

In ianuarie 2017, dupa lansarea teaserului care a obtinut aproape 500 mii views in 12 ore, o parte din echipa s-a rasculat avand anumite pretentii care nu faceau obiectul participarii lor in proiectul GETAE. In acel moment mai aveam de filmat doua scene (lupta si consiliul dinaintea bataliei). In Februarie 2017 am reformat echipa si am decis sa refilmam tot pilotul in perioada iunie-iulie 2017. Cu un casting partial nou si mult mai bun, cu o echipa mult extinsa, am inceput antrenamentele/repetitiile si pregatirile alaturi de nume uriase din teatrul si filmul romanesc.

In iunie, anumiti parteneri nu si-au tinut promisiunile contractuale si astfel s-au amanat filmarile pentru care 30 de oameni s-au antrenat zi de zi, au repetat/pregatit, si-au luat liber si si-au anulat vacante.

In iulie, pe ultima suta de metri si in al doisprezecelea ceas eram pregatiti in sfarsit sa refilmam si sa fie gata totul pana in august. Am intampinat rautati, dificultati, opozitie si astfel s-a amanat pentru ultima oara refilmarea pilotului.

Pana acum s-au investit peste 20 mii euro in aceasta productie si mult, foarte mult timp si pasiune. Suma este infima pentru un film de acest calibru, dar sunt bani de acasa si conteaza mult. Am filmat zeci de zile in perioada septembrie – decembrie 2016, uneori cu peste 100 de oameni pe platou, timp de zile intregi – cate 12-15 ore pe zi… dar in zadar.

Materialul arata decent, noi suntem multumiti de calitatea sa pentru un episod pilot, dar asa cum am specificat nu poate fi difuzat din cauza unor „oameni buni”. Ar fi fost difuzabil fara doar si poate.

In prezent, singura optiune pentru a refilma si difuza in sfarsit primul episod al serialului GETAE… este o campanie de crowdfund pe care intentionam sa o lansam in urmatoarele 30 de zile. Este singura varianta viabila prin care publicul poate participa activ la finantarea si productia total independenta a unui serial istoric romanesc, bazat pe intamplari reale.

Noi putem realiza GETAE, materialul existent dovedeste deja acest lucru oricui.

Va asiguram ca regretam cel mai mult efortul celor 6 luni de productie si postproductie, este munca si pasiunea noastra. Candva, acest serial va fi realizat in mod garantat – nu renuntam. Singura necunoscuta este daca in 2017 cu sustinerea publicului intr-o campanie de finantare…. sau mai tarziu cand vom gasi resursele adecvate productiei.

Echipa Getae.”