Macron nu se opune aderării României în Schengen, dar nu vrea ca asta să se întâmple imediat

56

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit în cadrul conferinţei de presă comune şi despre aderarea României la spaţiul Schengen. Întrebat de jurnalişti, Macron a mărturisit că nu se opune cu aderarea României, însă susţine că ar prefera ca ţara noastră să intre în Schengen după reformarea acestuia.

„Nu pot sa vorbesc in numele predecesorilor mei, este deja in domeniul istoriei, dar raspunsul meu este da, in conditiile pe care tocmai le-am definit. Vreau sa salut toate eforturile facute aici in combaterea terorismului, dar si in cadrul cooperarii justie si politie, care este exemplara intre tarile noastre.

Aderarea Romaniei la Schengen e legata de faptul ca ar fi insemnat un risc de a-i lasa pe migranti sa intre in Europa. Acelasi lucru il pot spune si despre Bulgaria. Dar cred ca istoria ne arata ca si fara Romania si Bulgaria, migrantii tot au intrat in Europa. Pot sa constat ca Romania face eforturi, respecta regulile de aderare la spatiul Schengen si faptul ca avem Romania in exteriorul Schengen  nu aduce o protectie suplimentara pentru cei care sunt in interiorul acestui spatiu.

Nu am niciun motiv sa ma opun aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Singura mea rezerva este ca acest spatiu Schengen functioneaza prost astazi. Imi doresc ca el sa fie reformat in profunzime, asociind statele care au vocatie de a se alatura, impartasind asadar aceasta reforma cu Romania,si Romania sa intre intr-un spatiu Schengen intarit.

Exista 7 texte in discutie cu subiecte legate de migratie care avanseaza intr-un mod inegal si cred ca trebuie sa ne regasim ritmul si o viziune comuna pe acest subiect. Deci raspunsul este “Da”.”, a spus Emmanuel Macron.