Nu vom mai locui în județul Olt, ci în județul Olt- Romanați, au decis autoritățile județene, în acest sens cetățenii fiind chemați la referendum pentru a-și spune părerea.
Consilierii județeni sunt chemați mâine în ședință pentru a vota, printre altele, și proiectul privind consultarea cetățenilor județului prin referendum, referitor la atribuirea denumirii Olt- Romanați județului Olt. Aleșii vor decide data organizării plebiscitului.
Ideea completării numelui județului a fost discutată în aprilie de reprezentanți ai mai multor asociații culturale, politicieni, oameni de afaceri dar și reprezentanți ai administrației locale și județene și ai Episcopiei Slatinei și Romanațiului. Proiectul se vrea o reparație istorică pentru locuitorii din stânga Oltului. Acesta prevede modificarea denumirii județului din Olt în Olt-Romanați, iar schimbarea să se facă nu imediat pe actele și documentele oltenilor, ci gratuit, în timp, la expirare.
Romanațiul a fost desființat odată cu reforma administrativă din 6 septembrie 1950. El era alcătuit din trei comune urbane: Caracal – reședința, Corabia – port la Dunăre și Balș. În anul 1930 populația urbană a județului Romanați era de 29.308 locuitor.
Județul se afla în sud-estul regiunii Oltenia și cuprindea partea de sud-est a actualului județ Dolj, partea central-sudică a actualului județ Olt și o mică parte din sud-vestul județului Teleorman de astăzi (comuna Islaz).