Ce modificări aduce Tudorel Toader la Legea Justiției

98

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat proiectul privind modificarea Legilor Justiţiei. Proiectul se referă la modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

“Vreau sa va spun ca la un moment dat se luau in considerare si anii in care un judecator, un procuror fusesera avocati. Atunci daca fusesera avocati 4-5 ani, ar fi fost o dubla echivalare. CCR a dat o decizie, dar, prin proiectul nostru propunem majorarea vechimii necesare pentru promovare: 7 ani de activitate efectiva in functia de judecator pentru a promova la Tribunal sau Tribunalul specializat. Aceeasi propunere si in privinta procurorilor: sa aiba 7 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova la Parchetul de pe langa Tribunal sau Tribunal specializat.”, spunea ministrul Tudorel Toader în cadrul conferinţei de presă.

O altă modificare prevede prelungirea mandatelor șefilor DNA și DIICOT de la 3 ani cât sunt valabile în prezent, la 4 ani. Modificarea va intra în vigoare, însă, începând cu viitoarele mandate.

“Propunem ca pe viitor, funcțiile de conducere să aibă un mandat de 4 ani. Sunt niște principii de rang constituțional care spun că mandatele în curs nu pot fi afectate prin modificarea legii.”, susţine Tudorel Toader .

“Procedura de numire la ministerul public – PG, DNA, DIICOT, să decidă secţia de procurori din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. (…) Se va spune, de ce preşedintele ICCJ e numit de preşedintele Republicii şi procurorii sefi de CSM? Răspunsul derivă din statulul special: procurorii sunt subordonaţi ierarhic, judecătorii nu”, a spus Toader.

“Sectia pentru procurori de la CSM sa decida in privinta carierei profesionale a procurorilor, sectia pentru judecatori sa decida in privinta judecatorilor, ramanand CSM competenta pe care astazi o are. (…) ICCJ are un vicepresedinte, are un volum de activitate foarte diversificat si bogat, asigura interpretarea, aplicarea unitara a legii si pentru buna functionare se considera ca e necesar un al doilea vicepresedinte.”, a adăugat ministrul Justiţiei.

“Mentinem posibilitatea ca un judecator sa treaca procuror si un procuror sa treaca judecator, dar nu oricum: La inceput de cariera profesionala, cand inca asimilam, sa poata trece un procuror la activ de judecator si invers cu aprobarea CSM dar numai la nivel de judecatorie si numai in perioada de debut profesional.”, a spus ministrul Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre un subiect extrem de controversat: răspunderea magistraţilor. El a anunțat că statul, prin Ministerul Finantelor, va fi obligat să se îndrepte împotriva magistratilor cu acțiune în despăgubire.

Cât despre ANCHETAREA magistraţilor, Tudorel Toader susţine că se va înfiinţa o direcţie specială, strict pentru această procedură.

“In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza o directie specializata avand competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru faptele savarsite de catre judecatori si procurori, indiferent de natura si gravitatea acestora”, se arată în documentul care vizează modificări la Legile Justiţiei.

Nu în ultimul rând, Toader a vorbit şi despre statutul Inspecţiei Judiciare. El susţine că secţia va trece din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei.

“”Inspectia Judiciara trece la ministerul Justitiei. In multe tari, Inspectia Judiciara este la ministerul Justitiei, respectand independenta si autonomia pe care o are. Nu intra sub coordonarea factorului politic. Eventual, exista si o solutie mai radicala, de autonomizare, o institutie separata a statului roman, dar nu coordonata de CSM.”, a conchis ministrul.