Eșec în Olt, programul masă caldă în școli se extinde

229

Ministrul Pop uimește pe zi ce trece. Deși ministerul pe care-l conduce nu a reușit în anul școlar trecut să pună în practică programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ decât în mică măsură, anul acesta dorește dublarea beneficiarilor. La Olt, o singură școală a fost cuprinsă în program, fără însă a apuca până la finele anului să-l și implementeze.

229 de copii de la Școala Corbu, incluși printre alți circa 5000 din țară într-un program-pilot de acordare a unei mese calde la școală, au văzut ciorba doar pe hârtie, mulțumindu-se tot cu lapte și corn la fel ca și colegii celorlalte școli neincluse în program. Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar s-a dovedit un eșec la Olt, abia în ianuarie fiind aprobată hotărârea de guvern.

„Nu am demarat proiectul din toamnă, deoarece nu erau publicate normele de aplicare. Ne-am întrebat și noi ce facem cu laptele și cornul, care ar fi trebuit sistate în situația în care am fi distribuit masa caldă. Am aflat că hotărârea de guvern a fost aprobată și am înțeles că nu vom pune în aplicare proiectul din semestrul II, ci începând cu anul școlar viitor, din toamnă, când vom avea și cu 30 de elevi mai mult înscriși. Am discutat ieri cu domnul primar în privința modalității de acordare a suportului alimentar, iar edilul a decis că în niciun caz nu vom acorda pachete alimentare, scopul nostru nefiind acela de ajutor pentru familie, ci pentru elev. Se va da o masă caldă, să mănânce și ei o ciorbă caldă, nu sandviciuri. Nu avem posibilitatea de a prepara hrana în regim propriu, așa că se va merge pe catering, urmând ca primăria să transforme o sală de festivități a comunei în sală de mese”, a declarat atunci Carmen Ștefănescu, directorul școlii din Corbu, pentru Realitatea Oltului.

Școala Corbu se număra printre cele 50 de școli cuprinse în program.

Insuccesul programului nu a determinat din partea ministerului așteptarea unui rezultat pozitiv care să justifice dublarea beneficiarilor. Ministrul Liviu Pop a decis  ca, începând cu anul școlar 2017-2018, în încă 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat să fie implementat programul. Inspectoratele școlare sunt cele care fac propunerile unităților unde se impune, pe baza criteriilor metodologiei, implementarea.

Proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor ordonanței de urgență privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 100 de unități de învățământ preuniversitar de stat a fost supus consultării publice, iar observațiile și propunerile pot fi comunicate până în data de 24 august.

Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, după cum urmează:

  1. a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;
  2. b) masă caldă, în regim catering, pentru unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care există un spațiu de servire a mesei sau un alt spațiu amenajabil în acest scop;
  3. c) pachet alimentar, pentru unitățile de învățământ în care nu există nici cantină și nici spațiu amenajabil în scopul servirii mesei

Pachetul alimentar va curpinde: produse de panificaţie (pâine feliată sau batoane/chifle) 80g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului şi legume (roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare) 40g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Citiți și:

Ciorbă caldă în loc de lapte și corn într-o școală din Olt. Vezi unde și de când