Educaţie în glumă. Ministrul POP face glume proaste

260

Noul an şcolar se apropie cu repeziciune. Deşi avem un nou ministru al Educaţie, nimic nu pare să se fi schimbat, cel puţin nu în direcţia bună. Multe din unităţile de învăţământ sunt un şantier, iar manualele importante par a lipsi de pe băncile elevilor în prima zi de şcoală. Nici recompensarea elevilor cu rezultate de excepţie de către mai – marii din educaţie nu s-a realizat. Pe fondul acestor probleme, toată lumea aşteaptă ca bilanţul noului an şcolar să fie mai bun decât al celui încheiat.

Şantiere slătinene, în plină desfăşurare

La nivel judeţean, zeci de şcoli sunt un adevărat şantier, construindu-se de zor. Aşa se întâmplă şi în două dintre cele mai valoroase unităţi de învăţământ din Slatina: Colegiul Naţional ,,Ion Minulescuˮ şi Şcoala Gen. Nr. 3. În ambele se construiesc noi săli de clasă pentru a se rezolva problemele legate de lipsa spaţiului, în contextul creşterii efectivelor de elevi. Sub directa îndrumare a directorilor, Carol Kovacs şi Cristina Nicu, lucrările se desfăşoară conform graficului, astfel încât noile spaţii educaţionale să fie gata pe 11 septembrie, când se va auzi primul clopoţel al noului an şcolar. Ambele investiţii se realizează pe fonduri de la bugetul local. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii slătinene, sumele alocate pentru ele se ridică la 1,3 milioane lei. Şi nu sunt singurele investiţii care se realizează în unităţile de învăţământ din Slatina. ,,In afara celor două investiţii amintite, ce constau în construirea de noi corpuri de clădire, investiţii importante se fac şi la alte cinci unităţi de învăţământ. La Colegiul Naţional Vocaţional ,,Nicolae Titulescuˮ se fac lucrări de anvelopare, la Liceul cu Program Sportiv s-a reabilitat sala de sport, la Şcoala ,,Ştefan Protopopescuˮ se fac lucrări la interior, la Colegiul Naţional ,,Radu Greceanuˮ se continuă lucrările la interior, iar la Şcoala Generală nr.1 se fac lucrări de transformare a vechilor ateliere în săli de clasăˮ, a declarat  Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.

Administraţia caracaleană, sume importante pentru şcoli

Lucrări ample de reparaţii se realizează în această perioadă şi în Caracal. Municipalitatea a alocat de la bugetul local, potrivit celor declarate de Octavian Stănescu, viceprimarul municipiului, aproape două milioane de lei. Din suma amintită se fac reparaţii diverse la Colegiul Naţional ,,Ioniţă Asanˮ, Şcoala Generală ,,Nicolae Titulescuˮ, Şcoala Gimnazială nr. 2, Laboratorul de panificaţie de la Liceul Industrial ,,Matei Basarabˮ, Grădiniţa cu Program Prelungit nr.3 şi Grădiniţa cu Program Normal nr.3 .

În mediul rural, sumele alocate de la bugetul local pentru unităţile de învăţământ sunt dirijate spre igienizare şi realizarea de mici reparaţii.

Ministerul Educaţiei nu mai bagă bani în şcoli

În acest an, Ministerul Educaţiei nu mai finanţează niciun şantier şcolar în judeţul Olt. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, sumele de la bugetul ministerului sunt în acest an mult mai mici decât în trecut. În plus, ele sunt dirijate către trei obiective conexe. Astfel, cea mai mare sumă-1.260.000 lei a fost alocată pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Copiilor, alţi 260.000 lei sunt destinaţi unor lucrări de modernizare şi reabilitare a Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt. Alţi 230.000 lei de la bugetul ministerului sunt alocaţi lucrărilor de reabilitare a Casei Corpului Didactic.

Speranţa moare ultima şi în privinţa educaţiei

Autorităţile locale susţin că toate şantierele vor fi închise până la debutul noului an şcolar. Deşi suntem tentaţi să le dăm crezare, există riscul ca povestea trecutului să se repete, iar unii elevi să-şi desfăşoare primele zile ale noului an printre schele şi moloz.

Pentru a evita pe cât se poate asemenea situaţii, mulţi edili şi-au făcut un obicei de a vizita şantierele şi a-i impulsiona pe constructori, în timp ce directorii de şcoli şi licee au devenit adevăraţi diriginţi de şantier. Ei susţin că au interesul ca şantierele să se închidă chiar mai devreme, ca să existe timpul necesar pentru a se face curăţenia generală.

Vin vremuri bune: şcolile vor fi reabilitate

În următorii doi ani, majoritatea unităţilor de învăţământ vor fi reabilitate pe fonduri de la bugetul de stat, ca urmare a proiectelor depuse de autorităţile locale în cadrul PNDL 2. Zeci de proiecte depuse în acest sens au fost admise spre finanţare. Cele mai multe lucrări vor demara anul viitor, în vacanţa de vară, astfel încât procesul educaţional să nu aibă de suferit.

Banii alocaţi în acest sens vor trebui folosiţi până în 2020. Lucrările vor viza, în majoritatea cazurilor, reabilitarea clădirilor, astfel încât acestea să îndeplinească condiţiile de autorizare din punct de vedere sanitar -veterinar şi al ISU. Printre proiectele care au primit undă verde la finanţare se numără şi unele care prevăd extinderea spaţiilor destinate procesului educaţional.

Gluma proastă a ministrului Educaţiei

Veştile legate de pregătirea noului an şcolar nu sunt bune nici când vine vorba de manualele şcolare pe care elevii ar trebui să le găsească pe bănci. Dacă şansele ca manualele de matematică, limba română, fizică şi chimie, cel puţin la clasa a V-a, să existe pe bănci în prima zi de şcoală sunt mici, nu la fel stau lucrurile la… educaţie fizică şi sport. Practic, ceea ce părea să fie o glumă se dovedeşte a fi crunta realitate. Şefii Educaţiei Naţionale s-au grăbit să rezolve ,,problema educaţiei fiziceˮ scăpând din vedere că, pentru un viitor mai bun, elevii trebuie să stăpânească tainele limbii române, ale ştiinţei matematice sau ale istoriei şi geografiei. Potrivit afirmaţiilor reprezentanţilor IŞJ Olt, profesorii de sport au comandat mii de manuale de educaţie fizică şi sport. Cât despre celelalte discipline, aşteaptă să vadă oferta editurilor admise.

Misiunea profesorilor va fi una cu atât mai dificilă cu cât aceste maanuale vor ajunge cu întârziere pentru că mai – marii din Ministerul Educaţiei au decis să anuleze şi auxiliarele. Dacă se vor răzgândi sau nu, rămâne de văzut! Să sperăm că vor rezolva problema lipsei manualelor înainte de a decide să mai capete  o ,,tichie de mărgăritarˮ -manualul de dirigenţie.

 

Școala stă să înceapă, clădirile nu sunt terminate