Grevă în prima zi de școală pregătită de profesori; sindicatele încă negociază

253

În timp ce reprezentanții sindicali stau astăzi la masa dialogului social cu reprezentanții Ministerului Educației, mii de profesori s-au mobilizat pentru a declanșa GREVĂ în învățământ chiar în prima zi de școală.

Anul școlar ar putea debuta cu o zi de grevă pentru profesorii nemulțumiți de salarizarea prevăzută prin noua lege intrată în vigoare la 1 iulie. „Ne-am săturat să fim bătaia de joc a guvernanților!”, anunță profesorii, care se întreabă cum pentru dublarea salariilor primarilor sunt bani, dar pentru cei din sistemul de educație nu. Mai mult, mii de profesori se leapădă de sindicate, demarând o acțiune de protest în afara acestora. Încercând să mobilizeze cât mai mulți colegi, ei au lansat petiția „Grevă în învățământ pe 11 septembrie! Până când ne vor mai minți guvernanții?!”, ce a strâns deja circa 3000 de semnături.

Conținutul petiției:

„Maririle de salarii, drepturile castigate in instanta, conditii mai bune in scoli, toate promisiunile au fost uitate sau amanate in ultimele luni. Mai intai s-a anuntat cu surle si trambite ca vor creste salariile de la 1 iulie 2017. Evident ca NU s-a mai intamplat asta si ne asteptam ca nici in 2018 sa nu se respecte promisiunile. De ce? Pentru ca asa s-a procedat in invatamant de fiecare data. Promisiuni au fost cu nemiluita, realizari…deloc!

Acum, ministrul ne-a anuntat ca nici banii cuveniti in urma sentintelor judecatoresti ramase definitive nu se vor mai plati in septembrie. Poate in noiembrie, cine-o mai fi la guvernare atunci sa se descurce! Intre timp, acelasi ministru ne anunta ca tot cadrele didactice trebuie sa faca de serviciu pe scoala (eventual sa faca si pe bodyguarzii la poarta scolii), ca va trebui sa avem raspunderea telefoanelor mobile in timpul orelor, ca se vor scana toate lucrarile de la Bacalaureat si se vor corecta acasa…un milion de nazbatii. Ziua si declaratia!

Ne-am saturat sa fim bataia de joc a guvernantilor!

De ce primarii si toti cei din primarii si-au votat salarii duble, dar pentru profesori nu sunt bani?!! De ce pentru medici se decide sa nu mai plateasca impozit la salariu, dar la profesori nu sunt bani?!!

Haideti sa facem greva in invatamant pana se rezolva problemele. Ne-am saturat sa fim mintiti! Semnati petitia pentru greva in invatamant la data de 11 septembrie!! Poate se trezesc si liderii nostri sidicali si fac ceva in folosul nostru!!”

Sindicatele negociază Regulamentul- cadru

În timp ce tot mai multe cadre didactice pun la punct organizarea unei greve, sindicatele nu au pus problema declanșării unui conflict de muncă, negociind astăzi cu reprezentanții ministerului de resort Regulamentul-cadru, sporurile și studiile de master. „Deocamdată nu s-a luat o decizie privind declanșarea unui conflict de muncă. Am desfășurat un referendum înainte de sfârșitul anului școlar. Chiar acum suntem la comisia de dialog social la minister. Discutăm Regulamentul-cadru ce trebuie aprobat în 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, iar Legea 153 a intrat în vigoare la data de 1 iulie. Se poartă discuții privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă și hotărârea de guvern privind specializările pentru ciclul II- studii de master. Oficial, nu s-a pus încă problema declanșării unor acțiuni de protest.”, a declarat pentru Realitatea Oltului secretarul general al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și președinte al Sindicatului Învățământului Preuniversitar Olt, Ionel Barbu.