Fetele de măritat își etalează zestrea la târgul de la Cotenița

364

Mândre purtătoare ale costumului popular, fetele de măritat din zona Câmpiei Boianului deschid lada de zestre și o prezintă la Târgul Fetelor de la Cotenița. Obiceiul vechi de câteva decenii este inclus de administrația locală în cadrul unui festival național renumit, organizat de Sf. Maria, de la care nu lipsesc parada portului popular, caleștile împodobite de sărbătoare, muzica și voia bună.

Fetele cu cea mai frumoasă zestre și cel mai frumos costum popular de sărbătoare se vor întrece marțea viitoare în comuna Coteana, unde primăria, Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Olt și Muzeul Județean Olt organizează cea de-a XXII-a  ediție a Festivalului Național Târgul Fetelor de la Cotenița.

Dintr-o străveche întrecere între mirese, Târgul fetelor s-a transformat într-o competiţie la care sunt premiate reprezentantele comunelor din zonă care ştiu cel mai bine să-şi prezinte costumul popular şi să-şi etaleze zestrea adunată în lăzile primite de la bunicile şi străbunicile lor.

Prima ediţie a „Târgului de Fete” de la Coteniţa, numită mireselor”, a avut loc la scurt timp după cel de-al doilea război mondial, prin anii ’50, într-o pădure aflată între Coteana şi Vâlcele, unde  se adunau fete și băieți c u gând de căsătorie. Dacă flăcăii erau de acord cu lada de zestre și le plăceau fetele, le cereau de soții. Obiceiul s-a pierdut înainte de 1989, fiind reînviat în 1995.

Programul festivalului din acest an este unul bogat, manifestarea fiind deschisă cu întreceri fotbalistice, parada portului popular, spectacole susținute de ansamblurile din localitate și comunele învecinate- Cotenița, Rândunica, Dorofeiul, Poarta Olteniei- GAL, Flori de măr, Oltencuțele, Hora și Stejerelul. Începând cu ora 17.30 se vor juriza lăzile de zestre și premia participantele, iar pe scenă vor urca soliști ai Ansamblului Doina Oltului, invitați de onoare fiind Emilia Dorobanțu și Marius Măgureanu, iar invitat special rapsodul popular Ion Crețeanu.