10 școli din țară din mediul rural, printre care și una din Olt, au implementat anul trecut proiectul-pilot privind educația digitală. Succesul în Școala Oporelu și celelalte a Digitaliadei a determinat ministerul și partenerii programului să dubleze în anul școlar 2017/2018 numărul școlilor.

Toate școlile gimnaziale din mediul rural au putut intra în competiția Digitaliada ediția 2017 – 2018, în perioada 16 mai – 2 iunie. Anul acesta, 20 de școli pot câștiga un laborator digital, sesiuni de formare pentru profesori și un pachet complet de echipamente, aplicații, jocuri, materiale digitale, planuri de lecții, pentru a susține învățarea matematicii și TIC-ului la clasele V-VIII cu ajutorul tehnologiilor digitale. Procesul de selecție și interviurile în teren au avut loc până la 31 iulie, câștigătorii nefiind încă anunțați.
Programul presupune învățarea prin metode digitale interactive a matematicii și TIC-ului la clasele V-VIII. Astfel, școlile au fost dotate cu un laborator digital, un set de aplicații și jocuri digitale gratuite gata încărcate pe tablete, iar profesorii au primit training, planuri de lecție și suport tehnic pentru a utiliza la clasă resurse digitale.
Succes într-o școală oltenească
Programul Digitaliada, desfășurat cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, s-a desfășurat sub formă de proiect-pilot în anul școlar trecut în 10 școli din țară, printre care și Școala gimnazială Oporelu din județul Olt, unde s-a bucurat de succes. Astfel, de la câteva computere vechi și uzate moral, elevii din Oporelu au lucrat la clasă fiecare pe tableta lui, așteptând cu bucurie orele din laboratorul Digitaliada. Orele de informatică au avut o altă atractivitate cu tabletele Digitaliada, în timp ce ora de matematică s-a desfășurat numai cu zâmbete.
„Înveți fără să îți dai seama că înveți. Practic, tableta nu mai este folosită doar pentru a se juca. Copiii sunt foarte încântați de implementarea acestui proiect, le place să învețe prin joc. Înainte erau nevoiți să se grupeze la lecțiile de informatică și să lucreze câte 2, 3 sau 4. Nu prea aveau cum să lucreze, nu era atent decât cel care lucra la calculator… Am scos calculatoarele din laboratorul de informatică pentru că lucrau foarte greu, la internet nu se puteau conecta. Am renunțat la ele. Acum doamna profesoară [de matematică și T.I.C.] lucrează doar pe aceste tablete, cu materialele digitale pe care proiectul Digitaliada le-a pus la dispoziție, cu materiale create de alți domni profesori din proiect… Sunt materiale foarte frumoase, copiii vin încântați în laborator. Inițial, au fost speriați pentru a folosi internetul, dar, la final, au fost foarte încântați de modul modern și atractiv în care se desfășurau lecțiile în laboratorul Digitaliada. Ne-a fost foarte greu să îi convingem la început, însă cred că acum sunt încântați nu doar copiii, ci și părinții. După întâlnirea de la școală, mai mulți părinți și-au creat o adresă de mail și au început să prețuiască această formă de comunicare. ”, a declarat Aura Băciucu, inițiator proiect, fost director al Școlii Gimnaziale Oporelu, pentru platforma Digitaliada.
„Pentru mine, ca profesor, a însemnat o creștere la un alt nivel, niște pereți s-au dat la o parte și am văzut dincolo de acei pereți „, a declarat Nicoleta Popa, profesor de mate si TIC la școala gimnazială din Oporelu.
Și Ramona Olteanu, director al școlii, bucuria din ochii copiilor când vine vorba de ora de matematică sau de informatică a fost suficientă să o convingă că proiectul Digitaliada este foarte bun pentru școală.