Alertă de disconfort termic ridicat. De mâine revine canicula

53

ANM a emis o informare meteorologică de disconfort termic pentru sudul Olteniei. Chiar dacă temperatura nu este caniculară, aerul este irespirabil, persoanele cu risc putând ajunge la spitalizare.

Am scăpat de codul portocaliu de caniculă, însă vremea tot ne poate crea probleme. Astăzi a intrat în vigoare o informare meteorologică de disconfort termic în majoritatea regiunilor. Potrivit meteorologilor, în această după-amiază în Oltenia disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. În sudul Olteniei temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 36 de grade.

Potrivit specialiştilor, atunci când valoarea indicelui de temperatură și umiditate se situează sub 79 de procente, aerul este respirabil. La peste 79 de unități, starea de disconfort se accentuează, în lipsa hidratării corecte şi a unei alimentaţii sănătoase persoanele la risc pot ajunge inclusiv la spitalizare. Cei mai expuşi sunt astmaticii, cardiacii şi bolnavii cronici, dar afectaţi sunt şi copiii. De asemenea, persoanele supraponderale sau obeze pot avea de suferit.

ANM atenționează că începând de miercuri (9 august), treptat valul de căldură se va extinde și se va intensifica. Caniculă cuprinde iarăși sudul ţării şi  disconfortul termic se accentuează. Joi și vineri va fi căldură insuportabilă şi multă zăpuşeală, iar şansele de ploaie egale cu zero.