Oltul, de la o extremă la alta: Sub Cod Galben de ploi și vijelii și sub Cod Portocaliu de căldură și disconfort termic

274

Pe de o parte instabilitate atmosferică, cu precăderea noaptea, iar pe de alta căldură înăbușitoare. Vremea jonglează cu oltenii, aerul devenind irespirabil și punând în pericol sănătatea multor persoane cu diverse afecțiuni, copii și bătrâni. Județul nostru se află astăzi și mâine sub avertizare meteorologică Cod Galben de vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină, dar și sub atenționare Cod Portocaliu astăzi de val de căldură și disconfort termic accentuat.

Vreme schimbătoare, de la extrema caniculară ziua la cea ploioasă noaptea. Oltul este vizat de două coduri diferite. Administrația Națională de Meteorologie a emis ieri atenționare  de COD Galben valabil până pe 8 august, ora 6.00, de instabilitate atmosferică accentuată, fiind afectate cu precădere regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice și zonele de munte. Meteorologii atenționează că instabilitatea atmosferică va fi accentuată în toată țara și se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. În sudul și sud-estul țării fenomenele de instabilitate vor fi mai ales în seara zilei de luni (7 august) şi în noaptea de luni spre marți (7/8 august).

Totodată, județul nostru este astăzi sub avertizare Cod Portocaliu de val de căldură și disconfort termic deosebit de accentuat. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade. În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și îndeosebi în zona joasă a județului Mehedinți, precum și în municipiul București, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 și 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82…84 de unități.

Meteorologii mai avertizează că în regiunile sudice, în după-amiaza zilei de marţi (8 august), local disconfortul termic va fi ridicat și, îndeosebi în Lunca Dunării, maximele termice vor mai atinge 35…37 de grade.