Caricaturistul vedetelor face scandal: Sunt interzis la „Oltenii &… Restu’ Lumii”!

272

Gogu Neagoe nu va avea anul acesta expoziție de caricatură în cadrul Festivalului Național de Umor „Oltenii & … Restu’ Lumii”. Decizia principalului organizator l-a nemulțumit pe caricaturistul vedetelor, care a perceput refuzul ca pe o interdicție.

 

“Gogu Neagoe este interzis la Festivalul Naţional de Umor „Oltenii şi restu’ lumii” de la Slatina”, se plânge chiar artistul, arătând cu degetul spre directorul Centrului Cultural pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale și Cultural Olt, Florian Dumitrescu. Caricaturistul este nemulțumit că expoziția sa de caricatură nu-și mai are loc și anul acesta în cadrul festivalului, considerând acest refuz ca pe o interdicție. “Anul ăsta sunt interzis cu expoziția de caricatură de un om politic ce nu are cunoștințe de cultură, artă, fost director de spital. Eu de 23 de ani particip la acest festival. Banii sunt alocați de Consiliul Județean și Primăria Slatina. Este ok dacă mi se interzice. Așa s-a făcut și cu Popa’s de l-au gonit de la festival”, acuză Gogu.

În replică, Florian Dumitrescu spune că nimeni nu-i poate interzice participarea lui Gogu, ca de altfel oricărui cetățean care dorește să participe la o manifestare cultural-artistică publică și acuză atitudinea nepotrivită a artistului față de organizatorii festivalului și festival în sine, prin arogarea unor îndatoriri ce nu-i revin și care duc în eroare artiștii ce doresc să participe. “Nimeni nu-i interzice participarea lui Gogu Neagoe. Este o manifestare publică, la care poate veni orice cetățean. Nu este interzis, ci nu mai este invitat. Anul trecut a avut expoziție în cadrul festivalului, anul acesta este rândul altor artiști. Niciun artist, cu excepția maestrului Ștefan Popa Popa’s și caricaturistului Gabriel Bratu care este invitat de Muzeul Județean Olt, nu a avut expoziții doi ani consecutivi. Domnul Neagoe nu mai poate fi invitatul Centrului Cultural, însă poate fi invitat al unei alte instituții organizatoare sau se poate înscrie la concursul de caricatură. Decizia noastră este dată și de atitudinea cel puțin nepotrivită a artistului, care-și arogă atribuții de organizator, vorbind în numele centrului la emisiuni sau alte împrejurări. Dânsul a lansat în numele nostru invitații pentru concursul de caricatură și expoziție și, mai mult, a făcut public un regulament de acum câțiva ani, schimbat între timp, ducând în eroare concurenții. Repet, nu este interzis, ci doar nu mai este invitat!”, a declarat Florian Dumitrescu pentru Realitatea Oltului.

Gogu Neagoe a participat la ediția de anul trecut a festivalului cu expoziția “Gogu Neagoe văzut de cei 40 de caricaturiști”.

Gogu, cunoscut drept „Van Gogu” de la Osica de Jos sau „caricaturistul vedetelor”, a debutat ca artist în 1996, după ce a devenit ucenicul maestrului Ştefan Popa Popa’s. A participat potrivit unei adrese de recunoaștere emisă de Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Olt,  la numeroase concursuri internaţionale de caricatură în Japonia, Belgia, Cuba, SUA, Cehia, fiind cotat printre primii 16 caricaturiști din lume.

Gogu Neagoe- de la „Van Gogu” de Osica, la „caricaturistul vedetelor”