O zi fără mașină, cu bicicleta la muncă sau pe jos. Primăriile, școlile și companiile, invitate să se alăture Săptămânii Mobilității

89

Ziua fără autoturisme, cu bicicleta la muncă sau un tur cu bicicleta al orașului, o zi în care toți cetățenii să se deplaseze numai pe jos sau acțiuni de promovare a mobilității comune sunt variantele pe care le poate alege orice primărie, unitate de învățământ sau companie din județ în Săptămâna Europeană a Mobilității. Înscrierea se face până pe 1 septembrie, iar invitația este lansată  de Agenția pentru Protecția Mediului Olt. Participanții pot câștiga și premii.

Folosind forme comune de transport, putem reduce costurile și diminua amprenta de carbon. O mobilitate curată, nepoluantă, comună și inteligentă este tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilităţii 16 – 22 septembrie. În 2017, EUROPEAN MOBILITY WEEK invită toți angajații administrației publice, organizațiile non-guvernamentale și private, instituțiile școlare, cât și publicul larg să experimenteze beneficiile mobilității comune.

Agenția pentru Protecția Mediului Olt a lansat invitația primăriilor de municipii și orașe din județul Olt să se înscrie pe pagina de internet www.mobilityweek.eu, până la data de 1 septembrie, pentru participarea la acest eveniment, fiecare participant putând alege o inițiativă/acțiune pe care să o înscrie și să o desfășoare: ziua fără autoturisme  (o zi sau mai multe în care pe una sau mai multe străzi poate fi interzis accesul autoturismelor ), cu bicicleta la muncă (o zi sau mai multe în care angajații vin cu bicicleta la serviciu) și mersul pe jos (o zi sau mai multe în care angajații și familiile acestora sunt încurajați să se deplaseze pe jos la serviciu, școală, cumpărături, etc.).

Cei înscriși participă și la un concurs, în urma căruia pot câștiga un laptop, un video proiector sau o imprimantă.

Orice inițiativă pe această temă este acceptată, însă organizatorii au lăsat dpret exemplu și acțiuni deja stabilite:

  • Mobility Awareness: Acțiuni de promovare a mobilității comune în rândul cetățenilor sau colegilor, prin materiale de informare, workshop-uri, campanii online, dezbateri pe tema efectelor asupra naturii.
  • Public transportation day/week: Angajații, colegii sau elevii pot alege să circule cu mijloc de transport în comun în săptămâna europeană a mobilității, contribuind astfel la evitarea blocajelor în trafic și la îmbunătățirea calității aerului.
  • Bike to Work: promovarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ. Se stabilește o zi sau o săptămână în care angajații vin cu bicicleta la birou.
  • Bike to School: o zi în care elevii vin cu bicicleta la scoală sau ies la finalul orelor de curs împreună cu bicicleta în oraș.
  • Car share: Incurajează angajații, colegii sau elevii să împartă mașina în drumul lor- în loc de 4 mașini pentru 4 persoane care se deplasează spre aceeași destinație, pe stradă va fi doar una.
  • Car free day: Primăriile pot alege o stradă pe care să o închidă o zi autoturismelor, lăsând circulația liberă pentru bicicleta, role, mersul pe jos.
  • Free bike rental: o zi sau mai multe în care primăriile sau companiile să ofere publicului posibilitatea de a închiria gratuit biciclete.
  • City tour by bike: explorarea orașului cu ajutorul bicicletei.
  • Walking streets: Persoanele din comunitate sunt încurajate să se deplaseze pe jos (întreg traseul sau o porțiune din acesta) dimineața sau la finalul zilei, în drumul spre casă.