INCREDIBIL Gheorghe Anghel, trimis în judecată pentru 1011 fapte de corupție. Secretarul județului și alte 22 de persoane, parte a grupului infracțional de la Caracal

437

După ce zilele trecute fostul edil al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, a fost condamnat în două dosare la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, astăzi a primit o nouă lovitură: procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea sa în judecată într-un nou dosar, în care este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Printre angajații primăriei trimiși în judecată se numără și Gabriel Buleteanu, actualul secretar general al județului Olt, angajat al primăriei caracalene la momentul faptelor incriminate.

 

Unul dintre cei mai longevivi edili din ţară (21 ani în funcţie, ultima dată între 1996-2012) a primit astăzi a treia lovitură grea din partea justiției. DNA l-a trimis pe Gheorghe Anghel în judecată alături de mai mulți angajați ai Primăriei Caracal și reprezentanți ai unor societăți comerciale. În total, 24 de persoane au fost trimise în judecată în acest dosar.

Anghel  este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (1.011 acte materiale), TUDOR MARIA- director executiv al Direcției Economice din cadrul Primăriei municipiului Caracal acuzată și de  fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată; BENGHE MARIANA- auditor în cadrul Compartimentului de Audit Public Intern din Primăria municipiului Caracal acuzată de  constituirea unui grup infracțional organizat + abuz în serviciu + instigare la fals și  uz de fals în formă continuată; NECULĂIȚĂ ELENA și OLARU NATALIA- consiliere la Compartimentul Buget – Contabilitate, Finanțe Publice din cadrul Direcției Economice a Primăriei mun. Caracal; COȘOVEANU MARIANA și GUȚĂ MARIA- casiere la casieria centrală din cadrul Direcției Economice a Primăriei mun. Caracal; BULETEANU GABRIEL-  șef al Serviciului Juridic – Contencios din cadrul Primăriei Mun. Caracal la data faptei, iar în prezent fiind secretarul general al județului Olt; DUMITRESCU (fostă DUICĂ) MIHAELA CLAUDIA, funcționar public în cadrul Primăriei mun. Caracal; GRIGORIE SANDU, reprezentant al S.C. GRION IGNIFUG S.R.L.; PAVEL GEORGE, reprezentant al P.F. PAVEL GEORGE; CERCEL GEORGETA, reprezentant al S.C. STEFANOTIS S.R.L.; POPA FLOREA FLORICA, reprezentant al S.C. ACRONIC SERV S.R.L.; VĂDUVA VASILE, reprezentant al S.C. ALVAAD PROD SERV S.R.L.; STROE DANIELA;  IONESCU ALEXANDRU, reprezentant al S.C. MARIO S.R.L.;  STROE FLORINEL, reprezentant al S.C. SF S.R.L. ; POPA PAUL, reprezentant al S.C. MULTIACTIV SISTEM S.R.L., ; S.C. GRION IGNIFUG S.R.L., S.C. STEFANOTIS S.R.L., S.C. MARIO S.R.L., S.C. ACRONIC SERV S.R.L., S.C. ALVAAD PROD SERV S.R.L.

Anghel Gheorghe și directorul economic al primăriei- Tudor Maria sunt, potrivit procurorilor, inițiatori și coordonatori ai grupului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

” În perioada 2009 – 2012, la nivelul Primăriei Municipiului Caracal, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat care a avut drept scop obținerea, de către membrii săi și persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituției publice, în condiții nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operațiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unității Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei.

Din grupul infracțional organizat au făcut parte inculpatul Anghel Gheorghe, primarul municipiului Caracal și inculpata Tudor Maria, directorul economic al instituției, care au deținut și calitatea de inițiatori și coordonatori ai grupului, precum și funcționari publici aflați în subordinea acestora și reprezentanți ai unor societăți comerciale, care au acționat coordonat pentru obținerea de foloase ilicite.

În concret, în perioada menționată anterior, inculpații Anghel Gheorghe și Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie și au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăți comerciale, fără ca aceste plăți să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligații de plată în sarcina Primăriei mun. Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepționării bunurilor plătite și folosirea acestora în interesul instituției, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziții și fără ca aceste operațiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv.

La grupul infracțional organizat au aderat reprezentanți de fapt/de drept ai societăților comerciale în numele cărora s-au emis pretinsele „documente justificative” și alți funcționari publici din cadrul Primăriei mun. Caracal care au pus la dispoziția angajaților din cadrul Direcției Economice și casieriei centrale numeroase facturi fiscale și chitanțe cu conținut nereal, documente de evidență primară în care au fost consemnate de regulă prestări de servicii fictive în beneficiul instituției publice.

Practic, inculpatul Anghel Gheorghe, în calitate de inițiator și lider al grupului infracțional organizat, a acționat în mod concertat alături de ceilalți inculpați pentru obținerea de foloase patrimoniale/nepatrimoniale (sume de bani și capital electoral) atât pentru sine cât și pentru alții (ceilalți membrii ai grupării sau persoane apropiate acestuia), folosind în mod discreționar bugetul local al Primăriei mun. Caracal ce provenea în special din veniturile încasate din impozite și taxe locale, manipulate prin casieria centrală.

De exemplu, a rezultat că inculpatul Anghel Gheorghe a folosit discreționar bugetul local, în sensul că a organizat diverse „mese de protocol”, fără respectarea prevederilor legale și ale hotărârilor Consiliului Local al mun. Caracal și a achiziționat produse care nu erau necesare instituției publice sau servicii de presă destinate promovării unei imagini favorabile, încălcând flagrant obligațiile stabilite de lege în sarcina sa ca ordonator principal de credite.

În acest sens, a dat dispoziții atât direct, dar mai ales indirect, prin intermediul directorului economic, să fie plătite sume de bani în special din numerarul casieriei dar și prin ordine de plată (semnate de el și inculpata Tudor Maria), din conturile de trezorerie ale instituției publice, fără respectarea prevederilor legale și în baza unor înscrisuri care, în cea mai mare parte, nu atestau prestații reale făcute în beneficiul primăriei sau a municipiului Caracal.

Pentru ca mecanismul infracțional elaborat alături de inculpata Tudor Maria să poată fi efectiv aplicat și să nu fie sesizate organele fiscale sau penale competente, inculpatul Anghel Gheorghe a suprimat mecanismele de control (controlul intern managerial, controlul financiar preventiv și auditul intern) prevăzute de lege, care aveau ca obiect tocmai verificarea regularității și legalității acestor plăți și, implicit, folosirea eficientă a fondurilor publice care constituiau bugetul Primăriei mun. Caracal.

În același scop, cei doi au hotărât de comun acord eliminarea etapelor obligatorii prevăzute de lege cu privire la utilizarea fondurilor publice și, implicit, suprimarea înscrisurilor care ar fi trebuit să fie semnate de aceștia – dispoziția de plată către casierie și ordonanțarea de plată, tocmai pentru a suprima dovezile scrise care probau activitatea infracțională derulată în perioada 2009 – 2012..”

În cauză, Consiliul Local al mun. Caracal s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.009.500 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile, ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Condamnat în alte două dosare

Fostul primar al Caracalului a fost condamnat recent de magistrații Tribunalului Olt, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul ce vizează finanțarea ilegală a echipei de fotbal FC Caracal. DETALII DOSAR:

https://realitateaoltului.ro/2017/07/28/fostul-primar-al-caracalului-condamnat-la-inchisoare/

Magistrații Tribunalului Olt au dat sentința în cazul devalizării Primăriei Caracal. Patru dintre cei 14 inculpaţi din dosar au fost achitaţi iar în cazul a doi dintre ei a intervenit prescripția faptelor. Fostul primar Gheorghe Anghel dar și mai mulţi foşti directori din primărie au fost condamnaţi la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

DETALII DOSAR

https://realitateaoltului.ro/2017/08/01/o-noua-condamnare-pentru-gheorghe-anghel-o-parte-dintre-inculpati-au-fost-achitati-pentru-altii-faptele-s-au-prescris/