RĂZBOI, INUNDAȚII, ACCIDENTE TEHNOLOGICE Sirenele vor suna în fiecare miercuri de la începutul fiecărei luni

188

262 de sirene de alarmare, de diferite tipuri și puteri, vor suna și în județul Olt în fiecare primă zi de miercuri a fiecărei luni, prin acest exercițiu fiind pregătită atât populația, cât și primăriile, dar și verificate sistemele de alarmare în cazul producerii unor situații de protecție civilă.

Exercițiile pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă vor fi efectuate de acum înainte în fiecare lună, a decis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Simulările vor începe mâine.

„În toate județele țarii vor avea loc exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în vederea centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale. Începând cu luna august a anului curent, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național. Simulările vor începe miercuri, 02 august a.c. și vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală. Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în comitetul județean pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.”, anunță IGSU printr-un comunicat de presă.
Ultimul exercițiu a fost realizat în aprilie, timp de 4 zile fiind verificate 6.680 de sirene. Alarmarea oltenilor se execută cu ajutorul a 262 de sirene de alarmare, de diferite tipuri și puteri, dintre acestea 178 sunt sirene electrice, 84 sirene electronice și două sirene dinamice. Sirenele electronice și dinamice sunt mijloace moderne de alarmare, prin intermediul acestora se pot transmite și mesaje voce, preînregistrate și au surse alternative de alimentare cu energie.
Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.