Apă cu E.coli la cișmelele caracalenilor. Locuitorii zonelor, atenţionaţi să nu bea

701

Apă cu E.coli și bacterii coliforme ce pot proveni de la deșeuri umane sau animale a fost descoperită la 5 sipote din Caracal. Primăria a informat locuitorii că apa nu este bună de băut.

Nici de spălat pe dinți nu este bună apa de la cinci izvoare din Caracal. Primăria a emis o atenționare pentru localnici, în care arată că apa nu este bună de băut și aceasta conține bacterii și E.coli. Este vorba de apa de la rețeaua de cișmele stradale.

“Direcţia de Sănătate Publică Olt informează că în urma controlului cu laboratorul a calităţii apei conform buletinului de analize sanitare nr.62/11.07.2017 a următoarelor sipote: Club Sportiv Şcolar, Fost Club 48, Int.str. A. Mureşanu cu P. Victoriei, A. Caracalla nr 4 în vecinătatea BL K, Şipot Encei. La toate cele 6 probe de apă recoltate se constată depăşirea la parametrul nitraţi (valori de 63,7 până la 96,9 mg/l faţă de max. 50mg/l), iar microbiologic bacteriile coliforme au valori între 27 si 348/100ml, faţă de val. normală – 0/100ml, E coli – valori 2-33 UFC faţă de valorile normale 0. Astfel APA NU ESTE BUNĂ DE BĂUT! “, atenționează primăria.

Potrivit viceprimarului Octavian Stănescu, aceste cişmele sunt foarte vechi, iar oamenilor le este foarte greu să renunţe la ele, considerând că apa este de izvor, mai bună decât cea de la robinet.

Primăria va monta plăcuţe de atenţionare la punctele indicate de analizele DSP Olt cu pericol pentru sănătatea populaţiei, cei care consumă în continuare asumându-şi un risc în cunoştinţă de cauză. “Potrivit legislaţiei în domeniu, populaţia va fi informată asupra calităţii apei prin postarea pe site-ul autorităţii teritoriale de sănătate publică a raportului judeţean privind calitatea apei potabile, iar primăria va asigura avertizarea populaţiei prin afişarea, la loc vizibil şi protejat, a înscrierilor Apa este bună de băut sau Apa nu este bună de băut sau Apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copii mici, după caz”, a declarat primarul municipiului Caracal, Liviu Radu. 

Specialiștii în sănătate avertizează că apa contaminată cu bacterii coliforme ar trebui să fie fiartă minim un minut înainte de a fi consumată și că nici măcar spălarea pe dinți cu această apă nu este indicată.

Prezența e.coli alarmează populația, Escherichia coli având efecte nefaste asupra sănătății omului, putându-se ajunge la probleme hematologice grave, probleme renale sau chiar deces la unii copii și vârstnici.