Primii bani de la UE din exerciţiul 2014 – 2020 pentru drumuri ajung și la Olt. CNAIR a semnat contractul de finanțare a DN6 Craiova- Caracal- Alexandria

282
Lucrările abandonate în 2012 vor fi reluate abia la finele anului sau în primăvara viitoare. Foto: GDS

Primii bani din fondurile 2014 – 2020 pentru proiectele de infrastructură rutieră vor intra în România, Comisia Europeană aprobând recent finanțarea a trei proiecte de infrastructură rutieră. Din cei 407 milioane de euro din fondurile politicii de coeziune, 62 de milioane de euro vor fi utilizate pentru reabilitarea secțiunii Caracal – Alexandria a Drumului Naţional 6 Alexandria- Craiova, cu scopul de a ameliora securitatea rutieră şi de a reduce timpul de deplasare cu trei sferturi de oră. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractul de finanțare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, urmând ca lucrările sistate în 2012 să fie finalizate.

Din 2012 tronsonul de DN6 Caracal- Alexandria așteaptă continuarea lucrărilor de reabilitare, după ce contractul cu Romstade a fost reziliat în 2012. Drumul este bun pe porțiunea Craiova- Caracal, însă pe tronsonul Caracal- Alexandria reprezintă un adevărat calvar pentru șoferi, lucrările fiind înghețate după decopertarea pe o parte. Un nou constructor nu a fost desemnat, licitația fiind contestată. CNAIR a reluat licitația în aprilie pentru 48km de drum, termenul de depunere a ofertelor fiind luna august, iar cel de evaluare septembrie.

DN6 a primit finanțare europeană, comisarul european Corina Crețu anunțând recent aprobarea fondurilor pentru trei proiecte de infrastructură, printre care și acesta. „Aceste proiecte, finanțate de Uniunea Europeană, au triplul obiectiv de a îmbunătăţi securitatea rutieră, de a contribui la dezvoltarea economică a regiunilor vizate şi de a consolida coeziunea teritorială din România (…) 62 de milioane de euro vor fi utilizate pentru reabilitarea unei secțiuni din drumul naţional 6, ce leagă orașele Alexandria şi Craiova, în sud-vestul ţării, cu scopul de a ameliora securitatea rutieră şi de a reduce timpul de deplasare cu trei sferturi de oră“, a argumentat Corina Crețu.

Proiectul de reabilitare DN 6, Alexandria- Craiova- Faza2 are o valoare de 402.695.288,65 lei (fără TVA) și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% F.E.D.R. din valoarea totală eligibilă aprobată- 253.796.555,82 lei, restul de 25%, Guvernul României. Termenul de implementare a proiectului este 30 iunie 2019.