Inundații și poluare în aval de lacul de acumulare Izbiceni. Digul de saci de nisip, realizat în 4 ore

169

O viitură puternică pe râul Olt, în aval de lacul de acumulare Izbiceni și o poluare accidentală au necesitat intervenția de urgență a formațiilor de intervenție rapidă ale administrațiilor bazinale din Olt, Jiu, Argeș Vedea și Buzău Ialomița. Totul a fost însă doar un exercițiu de simulare.

Oltul și-a ieșit din matcă provocând inundații de proporții în zona localității Izlaz, iar râul a fost poluat accidentat. Patru administrații bazinale au intervenit cu formațiile de intervenție rapidă, construind în doar 4 ore un dig de protecție din saci de nisip, supraînalțarea digului fiind efectuată pe o lungime de cca. 2,4 km. Pentru stoparea undei de poluare, au fost desfășurate barajele plutitoare.

Acesta a fost scenariul pus ieri  în practică în cadrul exercițiului de simulare a unei intervenții de inundații și poluări pe raza comunei teleormănene Izlaz, la care a participat și Administrația Bazinală de Apă Olt- Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, alături de administrațiile de la Jiu, Aregș Vedea și Buzău Ialomița.

“La acest exercițiu A.B.A. Olt si S.G.A. Olt, au participat cu mijloace și materiale de intervenție pentru supraînalțarea digului, după cum urmează: supraînălțarea digului mal drept al râului Olt amonte de podul Islaz pe o lungime de 400 m liniari hidrobaraje + accesorii (motosuflante, grupuri electrogene) și 500 m liniari panouri de aluminiu ; 25 persoane -Formația de Intervenție S.G.A Olt; 1 autotrailer plus semiremorca; 1 trailer poluare; 2 buldoexcavatoare; 1 încarcător frontal; 1 autospecială; 3 autoutilitare;1 autobasculantă; 1 derulator hidrobaraje; 1 tractor; 2000 saci”, a declarat Loredana Nicola, responsabil presă SGA Olt.

Scopul simulării a fost Acela de verificare a modului și timpilor de acțiune a formațiilor de intervenție rapidă și instruirea personalului Apelor Române să facă față la astfel de situații.