Elevi de la liceul agricol din Caracal, stagiu la ferme franceze

475

Au învățat cum se face agricultură pe tărâm francez. Patru elevi și un cadru didactic de la Liceul Agricol Caracal au efectuat, în perioada 05 – 23 iulie, un stagiu agricol la ferme din departamentul Loiret.

Patru elevi caracaleni, însoțiți de profesorul Belu Gina Mihaela s-au întors duminică din Franța, de la un stagiu de practică agricolă la fermele vegetale din departamentul Loiret, cu o durată de 3 săptămâni. Vizita face parte dintr-un proiect de colaborare dintre departamentul francez și Consiliul Județean Olt ce de desfășoară de 11 ani de zile. Elevii  de la Liceul Agricol Caracal au fost cazați la ferme premiate pentru activitatea agricolă: o ferma de creștere a porcilor, o fermă de creștere a puilor, o fermă vegetală și o fermă pomicolă.

„Au participat atât la cursuri teoretice de formare tehnică, susținute de experții și consultanții de la Camera Agricolă Loiret, cât și la activități agricole de sezon la fermele unde au fost găzduiți: prepararea hranei pentru animale, recoltatul zmeurei și cireșelor, comercializarea fructelor în piețele locale, recoltatul grâului, supravegherea sistemelor de irigații  etc. De asemenea, elevii au participat și la activități culturale și de recreere, făcând un tur al Parisului și vizitând muzeele importante din Franța. Activitățile s-au derulat în baza priorităților stabilite prin Acordul Tripartit încheiat în data de 09.09.2016, între Consiliul General Loiret, Camera Agricolă Loiret și Consiliul Județean Olt.”, se arată într-un comunicat al CJ Olt.

Expertiză tehnică pentru fermierii olteni, realizată de Camera Agricolă Loiret. Experți francezi au vizitat și Stațiunea de Cercetare -Dezvoltare Caracal

Departamentul Loiret din Franța și Consiliul Județean Olt colaborează din 2006, făcând pași în modernizarea spitalului Slatina, dar și în cultură sau educație. Agricultura a fost și rămâne un domeniu în care oltenii mai au de învățat de la francezi, în acest sens fiind demarat un proiect privind schimbul de experiență și în turism, educație, cultură și tineret.

Pentru anul viitor este pregătită o nouă colaborare în domeniul activităţilor culturale, între un liceu slătinean şi teatrul Clin D′ Oeil, prin implicarea directă a artiştilor profesionişti de la teatrul din Orléans, sub îndrumarea maestrului român, care trăieşte în Franţa, Matei Vişniec.