A dat peste un proiectil în timp ce săpa în curte

190
foto: arhivă

Lucrările de excavare realizate de un slătinean în curtea gospodăriei au scos la lumină un proiectil. Alarmat, omul a chemat pompierii.

Un proiectil de 120mm a fost găsit ieri după-amiază de un slătinean în curtea sa de pe str. Caloianca, în timp ce efectua lucrări de excavare. Bărbatul a solicitat intervenția pompierilor. “Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt a intervenit ieri, în jurul orelor 16.50, pentru asanarea unui proiectil în municipiul Slatina. Proiectilul nu avea încărcătură și focos, motiv pentru care nu a existat pericol de explozie”, declară cpt. Cornel Gogolan, purtător de cuvânt ISU Olt.

Aceasta este cea de-a noua muniție găsită neexplodată în Olt din ianuarie 2016 și până acum.  În mai, un cetățean din comuna Vulpeni, sat Tabaci, a găsit pe câmp, în timp ce efectua lucrări agricole, o grenadă în stare perfectă de funcționare, ce ar fi putut exploda oricând în ultimele șapte decenii de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Specialiștii atrag atenția că acestea sunt un real pericol pentru cetățeni.

Proiectilul găsit ieri nu era periculos, însă pentru ca asemene muniții găsite după atâta timp, chiar dacă par ruginite, să nu provoace victime omenești și pagube materiale, pompierii atrag atenția cetățenilor că au obligația de a anunța autoritățile. Ei recomandă celor care le găsesc să nu le atingă cu mâna, să nu le ridice pentru transport în locuințe sau diverse încăperi, să nu le comercializeze la fier vechi, să nu le lovească sau să le topească, să nu le taie sau demonteze.