INTERESANT Viață de schimb. Află ce au descoperit tinerii noștri după un an de America și cum s-a simțit un mexican pe meleaguri oltenești

531

Membrii Clubului Rotary Slatina au posibilitatea de a experimenta viața în alte locuri de pe glob prin cele două proiecte ,,Schimb de familii,” și ,,Schimb de tineri” în care sunt înscriși. La schimb, ei au fost gazde sau părinți de schimb pentru alți rotarieni din lume. Așa se face că multe familii și tineri, în special, au trăit în ultimii ani o experienţă inedită. Dacă tinerii au petrecut  timp de un an într-o altă ţară din lume, familiile care au participat la proiect au avut la dispoziție două săptămâni pentru a cunoaște o altă ,,lume”. La schimb, rotarienii slătineni au fost gazde pentru alte familii sau părinți adoptivi pentru tinerii din alte ţări din Europa sau de peste ocean. În timpul petrecut în alte comunități, tinerii au luat contact cu sistemul educational din ţara de adopţie temporară, cu cultura şi obiceiurile acesteia şi au avut posibilitatea de a-şi face mulţi prieteni. Și familiile participante au avut de câștigat de pe urma schimbului temporar de ,,viață”.  Programul nu doar că a schimbat mentalități, dar a contribuit la dezvoltarea interculturală pentru rotarienii curajoși care au profitat de implementarea celor două programe.

Un mexican în patria călușului

Salvador Dorantres este din New Mexico şi are 17 ani. El a frecventat în ultimul an școlar cursurile Colegiului Naţional ,,Radu Greceanu” din Slatina, fiind adoptat temporar de o familie din Slatina, membră a Clubului Rotary, în cadrul unui program internațional ce virează schimbul de tineri.

,,Atunci când am fost întrebat în ce țară îmi doresc să merg, am spus că vreau în Europa. Am avut la dispoziție cinci țări și am ales România. La Slatina am ajuns pentru că mi-am dorit să vin cât mai aproape de un prieten pe care-l am la Râmnicu Vâlcea”, ne-a mărturisit Salva, așa cum i-au spus părinții din Slatina, care l-au adoptat temporar.

Tânărul a locuit pe parcursul șederii la Slatina la trei familii din reședința Oltului. Cu toți ,,părinții adoptivi” s-a înțeles foarte bine. Fiecare a încercat să-l învețe câte ceva despre oamenii locului, tradițiile și obiceiurile zonei. Au făcut-o așa de bine încât tânărul mexican s-a integrat perfect. Dovada o reprezintă participarea sa printre cei peste 1000 de călușari care au contribuit la introducerea dansului popular reprezentativ în Cartea Recordurilor.

La școală a fost greu, dar interesant

Salvador a respectat regulile și a mers la școală în anul petrecut la Slatina. El a urmat cursurile Colegiului Național ,,Radu Greceanu”. La început a fost mai greu pentru că avea puțini prieteni din cauză că nu cunoștea limba.

,,La început vorbeam foarte puțin pentru că nu comunicam decât în limba engleză. Cel mai greu era când mergeam în oraș pentru că nu toți cei cu care intram în contact cunoșteau bine această limbă. Cu timpul, însă, am învățat limba română și comunicarea a fost mult mai bună, atât la școală, cât și în locurile publice din oraș. Acum pot spune că mă descurc bine”, ne-a mărturisit tânărul înainte de a se întoarce acasă, în țara natală.

Cât privește sistemul de învățământ din țara noastră, Salva a susținut că el este mult mai complicat comparativ cu cel din Mexic.

,,Aici se face multă carte. Liceul de aici e ca la noi, la facultate. În Mexic se face mai puțină teorie și mai multă practică”, a afirmat tânărul. El a ținut să ne facă o comparație și între tinerii pe care i-a cunoscut aici și cei de la el. Potrivit lui Dorantres, adolescenții de la noi sunt mai copii decât cei de la el țară. În Mexic, de la 16 ani tinerii sunt considerați adulți și răspund pentru faptele lor.

Muntele și zăpada l-au fascinat

Salvadore s-a despărțit cu regret de Slatina și de România. A plecat acasă cu multe amintiri frumoase. Cel mai mult l-a impresionat în perioada în care a făcut ,,schimb de viață” muntele. Cât privește tradiția și obiceiurile, a dus cu el în suflet, peste mări și țări, frumusețea dansului popular, în special a călușului, dar și gustul inconfundabil al mititeilor.

,, România este o țară foarte frumoasă. Am făcut numeroase excursii în acest an și am văzut multe locuri minunate. În Mexic nu se știe aproape nimic de țara dumneavoastră și, cu atât mai mult, despre frumusețile ei. Pe mine m-a impresionat foarte mult muntele și zăpada. Noi nu avem nici munte și nici zăpadă. Mi-a plăcut foarte mult și dansul traditional, călușul. Este foarte frumos, chiar dacă nu este deloc ușor. Am învățat destul de greu pașii, dar acum îi știu și am să-i învăț și pe prietenii mei din Mexic. Cât despre mâncare, este bună, dar îmi place mai mult mâncarea mexicană. Este mai condimentată. De aici mi-au plăcut cel mai mult mititeii”, a susținut tânărul mexican. El ne-a mărturisit că nu regretă experiența trăită în ultimul an și că se bucură ca avut parte de părinți de schimb cu care a colaborat foarte bine.

O experiență inedită

Una dintre familiile de rotarieni slătineni care l-au găzduit pe Salvadore este cea a lui Cătălin Pătru. Acesta ne-a mărturisit că experiența de a fi tată de schimb a fost una extraordinară din care a avut ce învăța. Aceasta l-a făcut mai maleabil.

,,Această experiență nu a fost inedită doar pentru Salva, ci și pentru noi. A trebuit să învățăm să comunicăm cu un adolescent, aproape adult, străin de obiceiurile noastre. În plus, am învățat să fiu tată de băiat, eu având o fetiță care a plecat în cadrul aceluiași program în SUA. Cel mai greu a fost să-l învățăm limba română pentru a nu fi aproape total dependent de noi sau prietenii de la școală atunci când merge în oraș. Nu a fost deloc ușor să selectăm obiceiurile, tradițiile și locurile frumoase din țară pentru a i le arăta și care să-i rămână în suflet pentru a le putea transmite mai departe, atunci când ajunge acasă”, ni s-a destăinuit Cătălin Pătru, tată de schimb pentru Salva.

Experiența americană

Ultimul tânăr slătinean care a ajuns acasă după o experiență asemănătoare cu cea a lui Salva este Radu Piroșca. Tânărul a petrecut un an într-un stat american și poate spune că a văzut cam toate obiectivele de mare interes oferite de ,,țara tuturor posibilităților”. Și-a dorit când a decis să participe la schimbul de tineri să trăiască ,,visul american” și dorința i s-a împlinit.

,,Atunci când am fost întrebat unde îmi doresc să ajung, am spus că vreau America. Am fost trimis într-un stat din sud. Acolo am mers la școală ca oricare tânăr din acel oraș. A trebuit să mă acomodez din mers la obiceiurile lor și să mă integrez cât mai repede pentru a reuși să-i cunosc pe oamenii locului cât mai bine și să am posibilitatea să-i înțeleg”, ni s-a destăinuit Radu. El a mai susținut că anul petrecut pe tărâm american a reprezentat ,,o experiență inedită, interesantă,, care l-a schimbat. ,,Am învățat să fiu mult mai independent, mai pragmatic și să nu mai pun accent pe lucrurile mărunte”, a mai spus el.

Sute de prieteni, sute de povești

Când a plecat în schimbul de tineri, tânărul slătinean a luat cu el sacoul primit de la rotarieni. La întoarcere acesta a fost plin cu insigne și simboluri ale prieteniilor legate în anul petrecut în Statele Unite ale Americii.

,,Fiecare tânăr primește la înscrierea în program acest sacou pe care-l ia cu el în țara de adopție. Când pleacă mai ia cu el o serie de insigne pe care le oferă celor cu care intră în contact pe durata schimbului. După cum vedeți, am sute de simboluri ale prieteniilor legate. Fiecare ascunde în spate o poveste complexă. Una dintre insigne este primită de la o colegă de clasă de la colegiul pe care l-am frecventat. Este făcută de ea. Era foarte pricepută. Această mică jucărie de pluș am primit-o de la un prieten din Brazilia cu care am intrat în contact pe perioada șederii mele acolo”, a susținut Radu Piroșca.

Dincolo de aceste simboluri care reprezintă tot atâtea amintiri, Radu a venit acasă cu multe informații care, cu siguranță, îi vor coordona viitorul pentru că a învățat multe despre ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi a tinerilor din țări total diferite de România, în care totul este diferit față de acasă.

,,America nu este doar tărâmul făgăduinței, țara tuturor posibilităților, ci și locul unde te poți transforma radical într-un timp mult mai scurt decât ai crede. Totul se întâmplă datorită oamenilor de acolo, a felului lor de a fi, de a gândi și de a acționa. Am plecat cu dorința de a experimenta lucruri noi și dorința mi s-a îndeplinit. Acum mă cunosc mai bine, îmi cunosc limitele care sunt mult mai departe decât înainte și orizonturile sunt altele”, a mai afirmat tânărul slătinean.

Schimbul de tineri poate schimba vieți

Radu Piroșca este extrem de mulțumit de experiența trăită și își dorește să o repete. Pentru că a cam văzut ceea ce era important despre America și viața de peste ocean, el ar dori să experimenteze și viața dintr-o altă țară. Nu și-ar dori una din Europa, ci ar alege China sau Japonia, două țări pe care le consideră la fel de fascinante ca și Statele Unite ale Americii. Dorința lui de a retrăi momente care-i pot marca viața se desprinde și din sfaturile pe care le dă tinerilor de acasă: ,,Nu vă fie teamă să trăiți experiențe inedite, nu vă temeți de necunoscut! Lecțiile pe care el vi le oferă vă pot ajuta enorm să vă cunoașteți mai bine și să dezvoltați mai mult decât atunci cânt totul în viață este predictibil. Necunoscutul acesta vă face mai puternici și vă ajută să depășiți mai ușor obstacolele vieții!”.