Oltul, gazdă pentru 1000 de penali. Toader, somat să găsească bani pentru penitenciarul lui Iordache

179

1000 de penali vor fi “găzduiți” la doi pași de scutul antirachetă, ministrul Justiției fiind somat să identifice linii de accesare de fonduri europene pentru a ridica din temelii penitenciarul de la Caracal, adus des în discuție și de fostul ministru oltean Iordache ca soluție pentru rezolvarea problemei supraaglomerării din închisori.

“Haideţi să facem că după aceea primim amendă!”, este îndemnul premierului Tudose pentru ministrul Toader, pe care l-a trimis la Bruxelles să identifice o linie de finanțare a proiectului unei închisori cu 1000 de locuri, fix capacitatea penitenciarului de la Caracal despre realizarea căruia a tot bătut monedă fostul ministru Florin Iordache pentru a face loc reglementat european cât mai multora ce-și ispășesc pedepse privative de libertate.

La ultima ședință de Guvern, șeful executivului le-a reproşat miniştrilor că nu accesează proiecte care pot fi susţinute din fonduri europene, dând exemplu construcţia unei închisori, evitând astfel primirea unei amenzi de la CEDO. ”Stând de vorbă cu doamna comisar Corina Creţu, sunt o mulţime de linii de finanţare pe care noi nu le accesăm şi vorbesc aici domnul ministru Toader să facem un penitenciar de 1.000 de locuri din bani europeni, iar pe celelalte să le băgăm în refacere prin alte programe. Haideţi să facem că după aceea primim amendă!”, a grăit Tudose.

Cum în România ultimul penitenciar a fost construit în anul 1994, la Giurgiu, dar nu a fost finalizat nici până azi, iar alte două- la Caracal și Berceni sunt creionate doar pe hârtie de ani buni, cei circa 30.000 de deţinuti sunt îngrămădiți în 33 de penitenciare, şase penitenciare-spital şi trei centre de detenţie. Ţara noastră a fost menţionată des în rapoartele de monitorizare a drepturilor omului pentru condiţiile precare din penitenciarele supraaglomerate, fiind obligată prin senţinte CEDO la despăgubiri importante în procesele câştigate de deţinuţi.

Construcția penitenciarului din Caracal a fost aprobată în 2004, iar acesta putea fi ridicat din 2005, dacă ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, nu ar fi renunţat la un grant oferit de statul austriac în acest sens. În august 2015, Guvernul a autorizat Ministerul Justiției să efectueze cheltuieli pentru achiziția de studii de prefezabilitate destinate construirii penitenciarului de la Caracal și a unui penitenciar în comuna prahoveană Berceni, fondurile necesare achiziției celor două studii, în valoare de un milion de lei, fiind suportate din bugetul aprobat al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Proiectul a fost oprit anul trecut de ministrul Justiției, Raluca Prună, pe motiv că era foarte aproape de baza de la Deveselu și că ar trebui un perimetru de siguranță de 5km pentru baza NATO.

Cum americanii nu se opun unei asemenea investiții și nu au invocat menținerea unui perimetru de siguranță, proiectul va continua fără schimbarea locației.Penitenciarul de la Caracal ar urma să fie construit pe un teren situat la ieşirea din localitate spre Corabia, vizavi de fostul Batalion Disciplinar. Acesta va dispune de o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, construite respectând standarde impuse de Uniunea Europeană: se va asigura o suprafață de 4 mp pentru o persoană privată de libertate cazată la comun, respectiv 9 mp pentru o persoană privată de libertate cazată individual.