Oltenii, interesați de vacanțele în afară

80

Numărul cererilor pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice și a paşapoartelor simple temporare s-a dublat în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a lui 2016. Cele mai multe solicitări sunt pentru pașapoartele simple temporare. Acestea costă mai puțin și se eliberează în cursul aceleiași zile.

În perioada martie-iunie, la nivelul județului Olt, au fost depuse 4.127 de cereri pentru eliberarea de pașapoarte simple electronice și pașapoarte simple temporare, fiind eliberate peste 3500 de astfel de documente. Numărul pașapoartelor solicitate în intervalul amintit este aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut când s-au solicitat cu puțin peste 2500, fiind aprobate 2150.

Cele mai multe solicitări au fost pentru eliberarea certificatelor simple temporare. Oltenii au solicitat eliberarea de pașapoarte în special pentru minori. Ele sunt folosite pentru a putea să-și ia copiii în concedii în afara țării.

Spre deosebire de pașapoartele simple electronice, cele temporare sunt mai ieftine și se eliberează în aceeași zi. O altă diferență majoră între cele două tipuri de pașapoarte o reprezintă perioada de valabilitate. Cele simple temporare pot fi folosite doar pentru o durată de un an, comparativ cu celelalte a căror valabilitate este de cinci ori mai mare, la adulți, și de trei ori în cazul minorilor.