Dan Voiculescu, în așteptarea deciziei de eliberare

74

 Sentința în ceea ce privește cererea de eliberare condiționată a fondatorului trustului Intact a fost amînată pentru data de 18 iulie. Dan Voiculescu a fost condamnat în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare la 10 ani de închisoare cu executare, după ce ar fi prejudiciat statul român cu 60 de milioane de euro.

Tribunalul a judecat marți o contestație a DNA, după ce Judecătoria Sectorului 5 a admis, pe 9 iunie, cererea de eliberare formulată de Dan Voiculescu.

Procurorul de la DNA a spus în sala de judecată că Dan Voiculescu nu a dat dovezi temeinice de îndreptare în penitenciar și nu îndeplinește în acest moment condițiile pentru eliberare.

Procurorul a mai arătat că există o disproporție mare între cele 56 de zile câștigate de Dan Voiculescu pentru munca depusă în penitenciar, față de cele 330 de zile acordate pentru lucrările redactate. Reprezentantul DNA a mai cerut instanței să țină cont și de referatul Comisiei de la Penitenciarul Rahova, care nu a fost de acord cu eliberarea omului de afaceri.

„Comisia a stabilit că scopul pedepsei nu a fost atins. Trebuie analizat comportamentul condamnatului, care transpare în procesul verbal întocmit de Comisia de la Penitenciarul Rahova. Vă rog să analizați dovezile temeinice de îndreptare. Voiculescu nu a avut un comportament merituos, ci unul obișnuit al oricărei persoane condamnate. Inculpatul nu a achitat prejudiciul din dosarul în care a fost condamnat și nici măcar cheltuielile judiciare către statul roman”, a mai spus procurorul, care a subliniat faptul că Dan Voiculescu contestă în instanțe decizia de latură civilă din dosarul ICA.

De cealaltă parte, avocatul lui Dan Voiculescu a declarat că acesta a avut un comportament ireproșabil în închisoare, fapt pentru care a fost recompensat de 12 ori. El a mai spus și că Voiculescu nu a putut achita prejudiciul din cauza faptului că are averea pusă sub sechestru și nu are niciun alt venit, în afară de pensie.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind privatizarea frauduloasă a ICA, printre care și fostul director al institutului, doctorul Gheorghe Mencinicopschi, fostul director general Grivco SA, Sorin Pantiș, dar și Cornel Pantiș, fost director general al ADS.