Oltul, pe penultimul loc în țară la asigurarea locuinței. Sute de incendii, zero lei despăgubire

73

Deși sute de case sunt distruse anual în incendii, la care se adaugă și altele distruse din cauze naturale, iar o despăgubire ajută familia afectată, oltenii sunt codași la asigurarea locuinței. Datele PAID România arată că Oltul și Gorjul sunt județele cu cel mai scăzut grad de cuprindere în asigurare.

O țigară uitată aprinsă, un scurtcircuit electric, explozia unei butelii, aparatură electronică sau electrocasnică defectă sau instalații improvizate reprezintă principalele cauze care duc la pierderea agoniselii de-o viață. Anul trecut, sute de familii din județ și-au văzut bunurile mistuite de flăcări sau distruse de natură, cu pagube însemnate. Potrivit ISU Olt, 331 de gospodării, anexe și bunuri ale populației au fost distruse anul trecut de incendii, la care se adaugă cele distruse de alunecările de teren din Slatina și Cârlogani. Bunuri pierdute rapid, a căror realizare a costat timp și mai ales mulți bani. Un ajutor pentru familiile aflate în impas sunt daunele pe care le pot încasa dacă și-au asigurat locuința. Însă la acest capitol Oltul se situează la coada clasamentului la nivel național chiar și la asigurarea obligatorie, care nu include printre riscuri și incendiile.

Potrivit datelor PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale de la finalul anului 2016, nu există o legatură directă între evenimentele catastrofale produse și nivelul de înțelegere al proprietarilor cu privire la utilitatea asigurării de locuință care, culmea, este obligatorie în România și chiar sancționată cu cu amendă de la 100 la 500 lei.

Statisticile PAID arată că Oltenia este regiunea cu cel mai scăzut grad de curpindere în asigurare- 10,84%, iar județele cu nivelul cel mai scăzut de cuprindere în asigurare din țară sunt GORJ cu 8,83% și OLT cu 8,88%. Adică doar 8 din 100 de olteni și-au asigurat obligatoriu locuința. La finele lunii mai 2017, Oltul figurează în datele administratorului sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor cu 0 (zero!) daune plătite și în vigoare cu 15.629 de polițe- județul având, potrivit ultimului recensământ, 184.276 locuințe convenționale.

La nivel național, despăgubirile achitate de PAID România, pentru cele trei riscuri acoperite prin PAD, în intervalul 01.01.2016-31.12.2016 au însumat 2.525.055 lei, iar județele cu nivelul cel mai ridicat de cuprindere în asigurare sunt ILFOV cu 33,33% și TIMIȘ cu 30,23%.

PAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor. Locuința TIP A (cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) are o sumă asigurată de 20.000 euro și o primă de asigurare de 20 euro/an, iar locuința TIP B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic)o sumă asigurată de 10.000 euro și o primă de asigurare de 10 euro/an.

Situația este cu atât mai alarmantă cu cât polița de asigurare PAD este obligatorie în România, iar cea mai mare pondere a locuințelor asigurate este dată de numeroasele asigurări de care beneficiază proprietarii de locuințe asistați social, polițe care nu sunt plătite din buzunarul acestora, ci de către primării.