Oltenii au unde se bălăci: 10 piscine în județ. DSP: bolile căpătate prin îmbăiere duc la spitalizare sau pot fi letale!

508
Foto: Plaja Olt, la intrarea în Slatina

Pentru a evita unele boli provocate de îmbăierea în locuri necorespunzătoare, specialiștii în sănătate publică recomandă populației evitarea înotului în locuri neamenjate sau necontrolate epidemiologic. La nivelul județului Olt există 10 piscine monitorizate de DSP Olt, două în curs de autorizare.

https://realitateaoltului.ro/2017/06/27/plaja-olt-s-a-inchis/

Slatina, Caracal, Corabia, Scornicești și Potcoava sunt localitățile unde oltenii pot alege o bălăceală în piscină. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Olt, „La nivelul  județului Olt  exista  10 piscine, din care 8 sunt  autorizate din punct de vedere sanitar pentru  sezonul estival 2017 cu încheiere de contracte de prestări servicii pentru determinarea parametrilor microbiologici ( bacterii coliforme, E. Coli, Enterococi, indicatorul Pseudomonas A. ) și parametrilor fizico- chimici ( pH, clor rezidual liber ), cu scopul de a preveni apariția unor afecțiuni dermatologice. 2 piscine sunt  în curs de autorizare. Monitorizarea calității apei de îmbăiere se derulează cu scopul de a preveni apariția unor afecțiuni dermatologice precum: dermatitele, micozele cutanate”.

PISCINE

DSP Olt atenționează că îmbăierea în apa supraclorinată duce la iritaţia pielii, înroşirea pielii şi ochilor, mâncărimi, uscăciune, eczemă, alergii.

Boli provocate de îmbăierea în locuri necorespunzătoare

  • Conjunctivita şi otita sunt  boli des întâlnite în timpul verii din cauza scăldatului în locuri supraaglomerate sau neamenajate. Conjunctivita se manifestă prin mâncărimi oculare, senzaţii de arsură, secreţie abundentă. Conjunctivita, atât cea bacteriană, cât şi cea virală sunt extrem de contagioase şi, dacă nu sunt luate măsuri de tratament şi prevenire, boala se poate extinde şi la celălalt ochi sau la alte persoane. Otita se manifestă prin dureri de urechi, febră, frisoane, secreţie nazală, apetit diminuat, greaţă, vărsături, plâns nocturn, în cazul copiilor. Umezeala este unul dintre factorii care cresc riscul infecţiilor, de aceea otitele sunt mai frecvente în perioada practicării înotului.
  • Meningitele şi encefalitele intră în rândul bolilor care prezintă un grad foarte ridicat de risc, ajungând să fie fatale dacă se întârzie administrarea tratamentului potrivit. Acestea sunt determinate de infestarea cu virusuri prezente în ape contaminate din  piscine neigienizate corespunzător.
  • Boli digestive prin ingestia de apă de piscină.
  • Lista bolilor de “vară“ continuă cu acelea transmise pe cale cutanată. Simptomele sunt: dureri musculare, febra, frisoane, dureri de cap, icter, hemoragii renale. Tratamentul se realizează cu antibiotice timp de două săptămâni. Cel mai mare pericol al leptospirozelor este reprezentat de insuficienta renală.