Percheziții de amploare, prejudiciu imens. Evaziune și spălare de bani în domeniul IT

170

Poliţiştii au descins, în această dimineaţă, la sediul mai multor firme şi persoane fizice din București şi alte 4 judeţe într-un dosar de evaziune fiscală şi spălarea banilor. Prejudiciul este estimat de procurori se ridică la 14 milioane lei. Oamenii legii au puus în executare 10 mandate de aducere la audiere.

Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti audescins la 10 adrese din Capitală și judeţele Ilfov, Giurgiu, Brăila și Bacău la locuinţele şi sediile sociale ale mai multor persoane fizice şi juridice implicate în săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălarea banilor în domeniul „comercializării de produse IT”.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, în cursul anului 2010, reprezentanţii unei societăţi comerciale având ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului” au înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii şi au declarat organelor fiscale, în mod repetat, achiziţii fictive de bunuri, de aproximativ 46.000.000 lei de la societăţi cu comportament de tip „fantomă”, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Astfel a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu de circa 14.000.000 lei reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozit pe profit.

În comunicat se mai arată că, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor provenind din săvârşirea faptelor de evaziune fiscală, reprezentanţii societăţii comerciale având ca obiect de activitate „comerțul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului” au transferat în mod succesiv suma totală de aproximativ 10.400.000 lei, reprezentând „contravaloarea” achiziţiilor fictive sus-menţionate, în conturile societăţilor comerciale cu comportament de tip „fantomă”, de unde sumele au fost divizate şi retransferate în conturile unor societăţi „off-shore”.