Dentistul care refuză să facă albire dentară: nu recomand albirea dinților și nici ștrasuri, afectează structura. TRUCURI pentru un zâmbet strălucitor

470

 

Tot mai mulți tineri, de la vârste adolescentine, conștientizează importanța unui zâmbet frumos și încearcă metode de cosmetică dentară precum albirea dinților sau aplicarea unor bijuterii dentare. Atenție, însă, aceste alegeri pot avea efecte dăunătoare dinților! Deși orice client este important, meseria de stomatolog fiind și o afacere, există însă și stomatologi care refuză clienții, explicând că odată începută distrucția smalțului, aceasta este ireversibilă.

Tot mai multe persoane, din ce în ce mai tinere, calcă pragul dentistului pentru tratamente de cosmetică dentară. Cel mai solicitat procedeu este cel de albire a dinților, însă și aplicarea bijuteriilor dentare a prins în „mreje” destui adepți. Chiar dacă este o afacere profitabilă, ce destui clienți, sunt însă și dentiști care refuză aceste procedee. Printre ei și un medic oltean, poziționat de cealaltă parte a baricadei față de majoritatea colegilor de breaslă.

„Vin domnișoare și cavaleri pentru albire sau ștrasuri la cabinet. Eu nu recomand aceste proceduri la persoane sub 18 ani. Mai mult, nici nu sunt de acord cu albirea și nu fac albire dentară în cabinet. Este strict opinia mea personală. După aceste procedee, apar probleme dentare în timp pentru că cine și-a albit o dată dinții repetă procedura dorindu-și mereu dantură și mai albă. În timp, apare sensibilitate dentară, cu toate că stomatologul își ia toate măsurile de siguranță. Este foarte greu să găsești un pacient cu dinți perfecți, fără fisuri, microfisuri care nu se văd cu ochiul liber, pe care albirea să nu-i afecteze. Dar în majoritatea cazurilor pacienții care vor albire au și probleme- carii, opturații de canal, etc. Și care odată cu albirea capătă sensibilitate dentară în timp. Și atunci prefer să nu fac”, explică dr. Andreea Dumitrescu, printre puținii stomatologi de copii din județul nostru.

Albirea dinților poate avea ca efecte sensibilitatea dentară, afectarea gingiilor, subțierea smalțului. Trebuie știut că albirea dentară nu are efect permanent, ea ține de la 3 până la maxim 8 luni, iar în unele cazuri nici nu este vizibilă. Unde mai pui că acești pacienți  trebuie sa evite în special vinul roșu, ceaiurile, tutunul și alte alimente care pot pigmenta dinții.

Același lucru este valabil și în cazul bijuteriilor dentare, care pot fi realizate sub diverse forme, dimensiuni şi mărimi dintr-o gamă foarte largă de materiale: metale preţioase (simboluri din aur, platină, argint), pietre preţioase (diamant, rubin, safir, smarald), semipreţioase (există şi variante din sticlă) sau cristale. Cele definitive necesită o preparaţie în dinte (o gaură) unde va fi implantat accesoriul. Deşi procedura nu este una dureroasă, ea afectează structura dintelui iremediabil aşa încât dacă se dorește eliminarea bijuteriei vor fi necesare tratamente de reconstituire dentară.

Trucuri pentru dinți frumoși

Pentru cei care doresc dinți frumoși, aceștia se pot obține și într-un mod natural fără a afecta structura, prin eliminarea riscurilor folosirii unor substanțe și tratamente dăunătoare. Albirea se poate obține prin detartraj și periaj profesional, avand efecte vizibile imediate, cu albire de până la 8 nuanțe, prin folosirea unei paste de dinți adecvate sau prin alimentație.

Pentru cei care doresc bijuterii dentare, se recomandă bijuteriile temporare care dacă se desprind după câteva săptămâni, pot fi cu uşurinţă lipite la loc de către medicul stomatolog.