O boală infecțioasă gravă a fost depistată în Olt în urma înțepărturilor de căpușe, laboratorul Institutului Cantacuzino confirmând, potrivit DSP Olt, 3 cazuri. Borrelioza sau boala Lyme mai este numită şi „boala cu o mie de feţe“, deoarece, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli precum gripa, scleroza multiplă, Parkinson, Alzheimer, reumatism sau alte afecţiuni. Peste 100 de olteni s-au prezentat numai la Spitalul Slatina cu înțepături de căpușe.
Direcția de Sănătate Publică Olt anunță primele cazuri de borrelioză în Olt, boală infecțioasă gravă produsa prin înțepătura de căpușe. „În primul semestru al anului 2017, în județul Olt s-au înregistrat 3 cazuri confirmate cu laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino București. Cazuri diagnosticate cu meningita = 0. Borrelioza poate fi diagnosticată numai prin probe de laborator, dar nu mai devreme de 21 zile de la debutul înțepăturii de căpușă. Creșterea numărului de îmbolnăviri transmise prin căpușe este favorizată de schimbările climatice (fluctuații de temperatură, precipitații abundente) și vegetație”, precizează DSP Olt.
Este vorba de un copil și trei adulți din Slatina, Găneasa şi Scorniceşti.
Potrivit directorului medical al Spitalului Județean de Urgență Olt, Cătălin Pătru, din luna mai și până acum la unitatea sanitară s-au înregistrat 103 cazuri de înțepături de căpușă. Numărul celor care se prezintă la Urgențe este în medie de 3 victime ale căpușelor zilnic, cu o creștere în weekend și alte zile libere, când petrecerea la iarbă verde reprezintă o alternativă pentru multe persoane.
În cadrul măsurilor de protecție personală împotriva infestării cu căpușă, DSP Olt recomandă:
- Protecția individuală în cazul deplasării în zone de risc (purtarea unor haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschisă și textura deasă;
- Purtarea unor pantofi fără orificii sau decupaje;
- Prezentarea la medic în cazul în care se constată prezența unei căpușe fixată pe piele (atât în scopul extragerii corecte, cât și în vederea educației pentru observarea eventuală a apariției unor simptome).