Totul despre dentiția copiilor- de la caria de biberon la aparatul dentar

3092
  • Interviu cu Andreea Dumitrescu, medic stomatolog

Pentru dinți puternici, fără carii și dureri, care să se păstreze așa până la bătrânețe, orice părinte ar trebui să cunoască  mai multe informații legate de igiena orală a celor mici și rolul dentistului. Printre puținii medici stomatologi pentru copii din județ, dr. Andreea Dumitrescu ne-a vorbit despre principalele probleme de dentiție ale copiilor, cum le putem rezolva sau preveni, cum să-i determinăm pe copii să se spele pe dinți sau să-și depășească teama de dentist, dacă este și când indicată purtarea unui aparat dentar și multe altele.

  • Doamna doctor Dumitrescu, de când ar trebui adus un copil la medicul dentist, de la ce vârstă?
  • Pentru un simplu control întotdeauna, de la primii dinți de lapte. Atunci putem detecta primele probleme pentru că sunt situații în care mulți copii au probleme din momentul în care le erup dinții. Și dinții de lapte au aceiași structură ca și ceilalți și complicațiile sunt aceleași. Cele mai mari probleme la bebeluși apar datorită alimentației. Pentru vârstele fragede sunt două mari categorii de factori: cei datorați alimentației și cei datorați bacteriilor luate de la familie- prin folosirea aceleiași vesele, pupăm bebelușii, etc. , streptococi care favorizează producerea cariilor. Chiar și cei alimentați la sân mai consumă lapte peste noapte, ceaiuri care afectează dentiția. Cea mai gravă formă la acest moment al vârstei este caria de biberon care se extinde foarte rapid. Sunt foarte puțini părinți care știu lucrurile astea și, din păcate, ne luptăm cu morile de vânt pentru că sunt puțini părinți care ajung la noi. Toți merg pe igienă, un lucru important, însă mai sunt și alte lucruri importante pe care părinții ar trebui să le știe. Marea problemă pornește de la lipsa educației. Din păcate, părinții sunt informați greșit, cred că nu trebuie să meargă la stomatolog cu copiii cu dinți de lapte că le cad, așa că de cele mai multe ori ajung la noi cu complicații și de multe ori nu mai am ce să le mai fac. Chiar dau din umeri, cu toate că nu-mi place, dar ajung în stadii mult prea avansate.
  • Ați întâlnit și cazuri foarte grave?
  • Da, avem. Chiar de curând am avut un băiețel de undeva de lângă Drăgănești pe care am fost nevoită să-l trimit la o intervenție, care a venit cu un abces. Mămica a spus că i s-a umflat de mai multe ori și a mers cu el la mai mulți medici. Am suspicionat că nu este în regulă, l-am trimis la o radiografie panoramică și avea un chist foarte mare de mandibulă. Există și cazuri complicate, și cazuri grave pentru că toată lumea așteaptă ca acești dinți temporari să cadă ca să scape de problemele dentare. Însă dinții fiind mici se rup, ies mai devreme ceilalți decât trebuie, cei rămași migrează și cei definitivi nu mai au loc să crească fiecare în spațiul lui și atunci apar anomaliile dentare și e nevoie întotdeauna de aparat dentar.
  • Cum determinăm un copil să se spele pe dinți?
  • Și aceasta este o problemă des întâlnită. Ei văd prin joacă. Eu, la cabinet, pot să spun că stau și mă joc cu ei. Le propun tot felul de jocuri, le dau niște calendare în care să bifeze atunci când se spală cu mici recompense sau pedepse. Copiilor mei le-am arătat niște filmulețe cu copii cu formă urâtă de carie să le arăt cum li se pot strica dinții. Se poate încerca cu periuțe electrice sau cu diverse animale, orice metodă care să dea rezultate.
  • Tot mai mulți copii poartă aparat dentar. Este un moft sau o necesitate? De când se poate pune aparatul dentar?
  • Este o necesitate, nu un moft. Probabil doar 1% reprezintă un moft pentru o domnișoară sau un cavaler care li se pare că au un dinte mai strâmb și-și pun aparat, deși nu este neapărat necesar. În marea majoritate a cazurilor este necesar. El poate fi purtat de la vârste foarte mici pentru că la copiii cu dentiție temporară este un anume tip de aparat dentar mobil. Da, se pune de la vârste foarte mici pentru că sunt pacienți copii care au malocluzii- nu închid bine gurița, care au defecte foarte mari și care trebuie să poarte aparat, sunt situații în care nu au nevoie doar de un aparat dentar ci de niște sisteme faciale care trag de mandibulă, tot felul de situații complicate. Dar toate chestiile astea părinții le află numai dacă trec pe la stomatolog.
  • Cum îi faceți pe copii să-și depășească frica de dentist?
  • Aceasta este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm. Cea mai rea variantă este atunci când această frică apare după o traumă, când i se face o manoperă dureroasă sau este forțat să stea la dentist sau aud de la prieteni că i-a durut. Eu nu țin copiii cu forța, odată ținut îi provoci o traumă, iar a doua oară nu-l mai prinzi pe copil la cabinet. În cei peste 10 ani de zile de când lucrez, am avut maximum 2 cazuri când copiii au venit cu abcese foarte mari și a trebuit să-i ținem câteva secunde pentru a rezolva problema. Ei trebuie convinși că nu li se întâmplă nimic. Cu multă răbdare, explicându-le ce li se întâmplă. Frica de dentist trebuie demontată cu multă răbdare. 90% dintre copii răspund la răbdare. Unii cedează mai greu, se plimbă prin cabinet, văd cum decurg intervențiile la alți copii și că nu li se întâmplă nimic și până la urmă acceptă să fie tratați. O tactică pe care o folosesc ca să nu-i sperii este să încep întotdeauna cu ceva ce nu doare. Și ajutorul părinților este foarte important.
  • Sunteți chemați de către diriginți să le explicați copiilor despre importanța de a merge la dentist?
  • Am avut câteva solicitări, în special în cadrul programului Școala Altfel. Acum patru ani am avut eu o inițiativă și am mers în școli. Surprinzător, am avut și școli reticente care au refuzat, spunând că nu sunt interesate. Mulți ne-au primit cu brațele deschise. Ar trebui făcut periodic acest lucru. Am văzut în școli pliante date de Direcția de Sănătate Publică Olt cu igiena orară. Erau extraordinar de bine făcute, însă copiilor trebuie să le explici.
  • Lipsa educației și ignoranța sunt principalele probleme ale evitării stomatologilor, însă și lipsa banilor. Mulți cred că aceste servicii costă o avere.
  • Din punctul meu de vedere, și acesta este un mit. Este adevărat că sunt niște costuri. Și eu sunt de acord că copiii ar trebui tratați cu fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate. Este adevărat că fondurile sunt foarte mici. Din păcate nu ajung decât pentru foarte puțini copii. Eu cu aceste fonduri tratez doar copiii instituționalizați de la Protecția Copilului, pe rând, în funcție de gravitate. Acești bani nu ajung decât la vreo 10 manopere pe lună. Însă serviciile pentru dinții temporari nu se decontează, doar extracția. În privința prețurilor, una este când cineva vine cu o carie complicată și în loc de o manoperă plătuită cu X lei trebuie făcute cinci pe care le plătești pe fiecare în parte și alta este când un pacient vine cu o simplă carie pe care o tratezi pe loc. Cu cât vin mai repede, și costurile sunt mai mici, și durerea, și se elimină din complicații. Costurile sunt mari pentru că existpă diferență între materiale, între aparatură, toate sunt foarte scumpe și se regăsesc în costurile tratamentelor.
  • Mulțumim frumos.

Citiți mai multe sfaturi de la dr. Andreea Dumitrescu despre cum să alegem pasta de dinți și periuța, la ce vârstă este indicat și dacă este indicat să ne albim dinții și să ne punem ștrasuri, în articole viitoare pe www.realitatea.ro