Despăgubiri pentru culturile distruse de mistreți și cerbi lopătari. Cota de vânătoare s-a mărit la Olt cu 171 exemplare

343
Deputatul de Olt Marius Iancu

Fermierii olteni ale căror culturi sunt distruse de animalele sălbatice vor primi despăgubiri în condiții rezonabile, promite ministrul Adriana Petcu, ca răspuns la întrebarea adresată în Parlament de către deputatul de Olt Marius Iancu. Noua procedură elaborată de Ministerul Apelor și pădurilor se află în dezbatere publică. Totodată, pentru perioada de vânătoare mai 2017- mai 2018 au fost mărite cotele de recoltă la mistreț și cerb lopătar.

Mistreții și cerbii le distrug culturile oltenilor. Un parlamentar cere despăgubiri de la ministrul Apelor și Pădurilor

Ministrul Apelor și Pădurilor a fost luat luna trecută la întrebări de către un parlamentar oltean cu privire la acordarea de despăgubiri proprietarilor de terenuri din nordul județului Olt ale căror culturi sunt distruse de animalele sălbatice. Disperați, oamenii au solicitat ajutorul deputatului Marius Iancu, plângându-se că muncesc pământul și nu se aleg cu nimic, culturile lor fiind distruse chiar din primăvară, iar toamna hambarele rămânând tot goale, iar procedura despăgubirii este anevoioasă și dificilă. Constatând că nu numai cei care i-au solicitat ajutorul sunt afectați, ci proprietari de terenuri aflate în vecinătatea pădurilor din tot județul, deputatul Iancu a solicitat ministrului Adriana Petcu identificarea unor soluții ca țăranii să nu mai fie afectați de animalele sălbatice, arătând că acestea ajung în căutarea după hrană chiar în gospodăriile sătenilor.

https://realitateaoltului.ro/2017/05/19/animalele-salbatice-ii-lasa-fara-culturi-ministerul-fara-despagubiri/

Ministrul a răspuns, arătând că a fost mărită cota de vânătoare cu 171 de exemplare și că o nouă procedură privind despăgubirile se află în stadiul de dezbatere.

”Mă bucur să văd că această problemă a proprietarilor de terenuri din nordul județului este în atenția Ministerului Apelor și Pădurilor. Trebuie să avem proceduri clare pentru acordarea despăgubirilor. Ministrul Adriana Petcu a dispus și verificarea și soluționarea dosarelor proprietarilor de terenuri din nordul județului Olt ale căror culturi au fost distruse și anul trecut de mistreții și cerbii lopătari”, a declarat deputatul Marius Iancu. Parlamentarul a anunțat că va comunica răspunsul primit de la Ministerul Apelor și Pădurilor proprietarilor de terenuri, reprezentanților fondurilor de vânătoare din  zona Scornicești- Poboru- Spineni- Leleasca și autorităților locale.