Plouă cu politicieni la Curtea Supremă

66

Noi termene în dosarele în care sunt judecaţi oameni politici importanţi. Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Dan Şova, Victor Ponta şi Gabriel Oprea sunt programate marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarele în care sunt inculpaţi Dragnea, Tăriceanu şi Gabriel Oprea sunt judecate de acelaşi complet de judecată, condus de magistratul Ştefan Pistol.

Primul programat în instanţă este preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în dosarul în care este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Procesul are loc la o oră neobişnuită – 7,30, fiind citat în calitate de martor şi jurnalistul Dan Andronic.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, fiind acuzat că a dat o declaraţie neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul „Ferma Băneasa”.

La scurt timp va ajunge în faţa aceluiaşi judecător şi fostul vicepremier Gabriel Oprea, care va fi audiat în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu pentru cheltuirea ilegală a unor sume din bugetul DIPI, respectiv achiziţionarea unui autoturism Audi A8.

La termenele anterioare, instanţa a admis o cerere făcută de Gabriel Oprea privind sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a articolului din Codul penal care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu. Cauza se judecă, la solicitarea fostului premier, cu uşile închise.

Şedinţa de judecată pentru magistratul Ştefan Pistol se va încheia cu dosarul în care printre inculpaţi se numără şi Liviu Dragnea. Acesta este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

La termenul trecut, judecătorii au audiat-o pe Floarea Alesu, fosta şefă a DGASPC Teleorman, aceasta relatând că Liviu Dragnea ştia de situaţia celor două angajate care nu veneau la serviciu şi lucrau de fapt la sediul PSD Teleorman.

Deşi patru inculpaţi din acest dosar şi-au recunoscut vinovăţia, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor, preşedintele completului de judecată, Ştefan Pistol, le-a respins acestora cererile de a fi judecaţi prin procedura simplificată.

Tot astăzi se va judeca şi cauza în care sunt puşi sub acuzaţie Victor Ponta şi Dan Şova, „Turceni – Rovinari”. Procesul se află la stadiul audierii de martori, printre cei care au dat declaraţii în sala de judecată fiind Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, precum şi Dan Hosu, soţul fostului procuror-şef adjunct al DIICOT Georgiana Hosu.

La ultimele termene, Victor Ponta nu a fost prezent, în timp ce Dan Şova a obţinut de la judecători sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie pe abuzul în serviciu.