Doar 4 secretari de comune din Olt, la prima adunare națională. Secretarii sesizează Avocatul Poporului privind răspunderea legală

223

În aceste zile, în Capitală are loc Prima reuniune a membrilor Corpului profesional al secretarilor comunelor din România. Doar 4 secretari de comune din Olt participă la luarea deciziilor privind activitatea secretarilor în cadrul primăriilor.

Secretarii comunelor Fărcașele, Osica de Jos, Brebeni și Pârșcoveni sunt singurii din județul Olt care participă la Prima reuniune a membrilor Corpului profesional al secretarilor comunelor din România. La evenimentul organizat în perioada 18- 20 iunie participă și președintele Asociației Comunelor din România, invitați fiind miniștrii Sevil Shhaideh, Carmen Dan și Augustin Jianu, mai mulți secretari de stat și șefi ai instituțiilor importante cu care secretarii lucrează- cadastru, statistică, notari, studii pedologice, etc.

Tema întâlnirii este Secretarul comunei, factor activ de armonie, de continuitate și de responsabilitate în administrația publică locală, precum și de garant asupra calității și legalității actelor administrative. Au loc dezbateri privind armonizarea prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare a Corpului profesional al secretarilor comunelor din România cu Statutul Asociației Comunelor din România și adoptarea Regulamentului de organizare și funcționare a Corpului profesional al secretarilor comunelor din România. Se va discuta și despre cerințele abuzive ale unor instituții ale prefecților privind controlul de legalitate, răspunderea secretarilor, sistemul de control intern managerial, deschiderea procedurilor succesorale.

Deschiderea oficială a avut loc astăzi, cu caracter de marcare a Zilei funcționarului public – 23 iunie 2017 – prima sărbătorire, instituită prin Legea nr. 145/2016.

„Din păcate, suntem doar patru secretari din Olt. Subiectele discutate sunt foarte importante pentru activitatea noastră: Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale, Registrul agricol național, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, formarea profesională în administrația publică locală la nivelul comunelor, prezentarea Portalului pentru publicarea actelor administrative ale autorităților administrației publice locale – E-LOCAL, comunicarea actelor administrative în vederea exercitării controlului de legalitate al prefectului, numai în format electronic prin instituirea unei aplicații informatice unitare. Am rămas foarte impresionată de secretari din Iași, Brașov, organizați în cadrul județelor, foarte mulți secretari care  au reușit să facă amendamente la legile care privesc administrația publică locală. Important este că am luat poziție împotriva prevederilor Legii 2015 promulgată recent, care stabilește că răspunderea în totalitate privind legalitatea actelor este a secretarilor, primarii fiind absolviți de orice vină. Este un lucru nedrept. Împreună cu câțiva primari am realizat o notificare ce va fi depusă Avocatului Poporului pentru modificare legii”, ne-a declarat Dana Matei, secretarul comunei Brebeni.

https://realitateaoltului.ro/2017/05/23/primariile-din-olt-cauta-secretari/

20% din primăriile din județul Olt  sunt nevoite să-și desfășoare activitatea fără secretari. Deși multe dintre posturi au fost scoase la concurs, tinerii nu se înghesuie să ocupe funcțiile din cauza salarizării proaste. Acesta a fost și principalul motiv pentru care foștii ocupanții ai acestei funcții importante din administrațiile locale au ales să demisioneze. Agenția Națională a funcționarilor Publici organizează luna aceasta un nou concurs pentru a ocupa 15 dintre funcțiile de secretar declarate vacante.