Alpinistul Colibășanu, decorat de președintele Iohannis cu cea mai înaltă distincție națională: Steaua României

70

Slătineanul Horia Colibășanu, primul român care a urcat pe Everest (8848) practicând alpinismul pur și care a înregistrat  o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional, urcând pe „acoperișul lumii” fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași, a fost decorat de către președintele țării cu cea mai înaltă distincție oferită de statul român.

Ieri, Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a alpinistului Horia-Dan Colibăşanu cu cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda președintele țării.

„Astfel, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Horia-Dan Colibăşanu, alpinist.”, a anunțat Administrația Prezidențială.

https://realitateaoltului.ro/2017/05/16/slatineanul-colibasanu-a-urcat-pe-acoperisul-lumii/

Ordinul național „Steaua României” este cel mai vechi ordin național, fiind creat în 1864 de Cuza Vodă.

Cel mai înalt punct de pământ a fost luna trecută la picioarele unui român, născut la Slatina. Horia Colibășanu a stabilit o performanță istorică, escaladând Everestul practicând alpionismul pur. Pentru Colibășanu acesta este al optulea vârf de peste opt mii de metri din palmares și cea de-a 19-a expediție internațională.

Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, de profesie medic stomatolog, stabilit în Timişoara, Colibășanu este alpinist pur, ce are cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse din România – șapte – , printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume. Prima sa reuşită a fost în 2004- Muntele Ucigaş K2 (8611m), al doilea cel mai înalt munte din lume.