Școlile Europene, premiate de Minister. Oltul nu are nicio școală cu acest certificat în acest an

68

Anul acesta, Oltul nu a câștigat nicio Școală Europeană, cele două unități de învățământ participante la competiția națională neîntrunind punctajul necesar primirii certificatului.

Cele 63 de unități de învățământ preuniversitar câştigătoare la ediția a XIV-a a Competiției Naționale „Şcoală Europeană” vor fi premiate mâine de către ministrul Educaţiei Naționale, festivitatea desfăşurându-se la Palatul Parlamentului.

Anul acesta, în competiția între școli pentru obținerea certificatului și trofeului „Şcoală Europeană” au intrat 117 școli din țară, printre care și două din Olt: Școala Generală George Poboran Slatina și Școala Generală Gheorghe Magheru Caracal. În urma punctajelor, niciuna nu a primit certificatul cu valabilitate de trei ani. Anul trecut au obţinut acest titlu Şcoala Postliceală Sanitară Slatina şi Liceul Teoretic Ghe. Roşca Osica de Sus, în 2015 doar Şcoala Gimnazială „Gheorghe Magheru” din Caracal, iar în 2014 Colegiul Naţional “Ion Minulescu” Slatina.

Fiecare unitate de învăţământ care va primi certificatul „Şcoală Europeană – 2017”, va intra și în posesia unei sume de 5.000 lei oferite de Ministerul Educației Naționale. Banii vor fi utilizați pentru dotări iar decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii școlii. Certificatul obținut are o valabilitate de trei ani. Pentru reconfirmarea titlului, şcoala trebuie să se înscrie din nou. În acest sens, trebuie să dezvolte în continuare noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din UE.

Competiţia a fost lansată în 2004. Ediția din 2017 are o încărcătură simbolică aparte: marchează împlinirea a 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, 20 de ani de când unităţile de învățământ din România participă la aceste programe europene, 10 ani (1 ianuarie 2007) de când România a aderat la Uniunea Europeană și 60 de ani (25 martie 1957) de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC).