Expertiză tehnică pentru fermierii olteni, realizată de Camera Agricolă Loiret. Experți francezi au vizitat și Stațiunea de Cercetare -Dezvoltare Caracal

137

De 11 ani în parteneriat cu Oltul, departamentul francez Loiret și-a trimis ieri experți agricoli într-o misiune de lucru ce vizează un stagiu de practică agricolă efectuat de elevi caracaleni în Franța, dar și expertiza tehnică ce vizează irigațiile în județul nostru.

https://realitateaoltului.ro/2017/01/26/luara-lectii-de-la-fermierii-francezi/

în vizită la Stațiunea de Cercetare- Dezvoltare Caracal

Din 2006, Departamentul Loiret din Franța și Consiliul Județean Olt colaborează, făcând pași în modernizarea spitalului Slatina, dar și în cultură sau educație. Agricultura a fost și rămâne un domeniu în care oltenii mai au de învățat de la francezi, în acest sens fiind demarat un proiect privind schimbul de experiență și în turism, educație, cultură și tineret. Ieri, o delegație de experți agricoli a vizitat Oltul. „Vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, a  primit marți, 13 iunie 2017, la sediul instituției noastre, delegația oficială  a Camerei Agricole Loiret din care au făcut parte Michel Masson – președinte, Philippe Galloo – vice-președinte, Eric Louchard- expert irigații și Xavier Girard – Șef Serviciu Tehnic. Vicepreşedintele CJ Olt le-a mulţumit acestora pentru implicarea şi colaborarea pe care le manifestă în misiunile de lucru desfășurate  în județul Olt”, declară Miruna Ginerică, purtătorul de cuvânt al CJ Olt.

https://realitateaoltului.ro/2016/09/27/dezvoltare-in-pasi-francofoni/

Misiunea de lucru a delegației franceze a vizat stabilirea ultimelor detalii înainte de plecarea în Franța a 4 elevi și a unui cadru didactic de la Liceul Agricol ”Dimitrie Petrescu„ Caracal, pentru efectuarea unui stagiu de practică agricolă la fermele vegetale din departamentul Loiret, cu o durată de 3 săptămâni. Elevii vor fi cazați la ferme, vor participa la lucrările agricole de sezon, la cursurile de formare tehnică oferite de experții Camerei Agricole Loiret, pentru a cunoaște tehnologia folosită în prezent de agricultorii din Franţa, dar vor participa și la activități culturale şi de recreere ( vizită muzee importante, vizită Paris).

De asemenea, reprezentanții Camerei Agricole Loiret au vizitat Stațiunea de Cercetare Şi Dezvoltare Agricolă Caracal, ocazie cu care specialiștii caracaleni le-au arătat structurile de irigații existente la nivelul Staţiunii.

„Misiunea de lucru a continuat cu oferirea de expertiză tehnică pentru fermierii olteni care fac parte din Asociaţiile de Udători şi care au depus sau intenţionează să depună proiecte pentru modernizarea infrastructurii de irigații, Departamentul Loiret practicând o agricultură în care irigaţiile sunt folosite la scară largă, 90 % dintre culturi fiind irigate încă din anii ’60. La întâlnirea dintre specialiştii din Loiret şi fermierii olteni au participat şi reprezentanţi ai ANIF Olt”, mai spune Miruna Ginerică.

Pentru anul viitor este pregătită o nouă colaborare în domeniul activităţilor culturale, între un liceu slătinean şi teatrul Clin D′ Oeil, prin implicarea directă a artiştilor profesionişti de la teatrul din Orléans, sub îndrumarea maestrului român, care trăieşte în Franţa, Matei Vişniec.