Blocaj în sistemul bancar. Românii nu își pot accesa creditele

95

Este blocaj total în sistemul bancar! Din data de 8 iunie, sistemul informatic în baza căruia băncile comerciale puteau verifica veniturile unui solicitant de credit în baza de date a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu mai funcţionează.

Astfel că, de patru zile lucrătoare creditarea „doar cu buletinul” în sistemul bancar a fost blocată de problemele sistemului informatic al ANAF, după cum au declarat surse din mediul bancar pentru ECONOMICA.NET.

Asociaţia Română a Băncilor s-a sesizat imediat asupra acestei probleme şi a cerut băncilor şi Ministerului de Finanţe soluţii pentru eliminarea blocajului.

Repercursiunile acestui blocaj se vor vedea în reducerea creditului de consum al lunii iunie probabil cu 50%, după cum apreciază surse din piaţa bancară.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au declarat pentru ECONOMICA.NET că respectiva platformă informatică are într-adevăr probleme, dar „oamenii pot cere de la ghişeul administraţiilor financiare cazierul fiscal propriu. Lucrăm la această problemă, dar nu ştim când vom putea da un răspuns exact asupra cauzelor şi nici în cât timp vom remedia problema”.

Momentul este unul  critic atât pentru sistemul bancar, cât şi pentru ANAF, cu atât mai mult cu cât intervine la mai puţin de o lună după atacul informatic de proporţii din luna mai, care a afectat şi România.