Concursul pentru șefia învățământului oltean se lasă cu scandal. Tița contestă decizia comisiei de la Ministerul Educației

807

Susținut pentru a doua oară, de aceleași trei candidate, concursul pentru cele două posturi de inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Olt se lasă cu scandal, după ce singura candidată din 4 județe la proba scrisă este hotărâtă să nu se lase călcată în picioare și contestă interviul, amenințând chiar cu o acțiune în instanță.

“Ce șanse ai să iei un interviu la un concurs organizat de/ și la minister, pentru o funcție, când ești singurul candidat din patru județe care ai promovat proba scrisă, după cea de susținere a c.v.-ului, (pentru a doua oară consecutiv, singurul care treci de scris) dar nu ești ,,agreat”? Era retoric… știu… șansele sunt 0. Politic, dar e concurs… sau concurs, dar e politic? Cum ar fi corect să zicem, în timp ce noi învățăm la management despre depolitizarea învățământului? Trebuia să mă conving… din nou!… de forța și valoarea mea și de nedreptatea care domină în sistem! Sunt bine… slavă Domnului!!!”, a postat Camelia Tița pe pagina de socializare, imediat după concursul susținut vineri la Ministerul educației.

Tița este singura candidată din cei opt din județele Olt, Mureș, Tulcea și Teloerman care a reușit să treacă de proba scrisă a concursului de general adjunct, picând la interviu, la fel cum de altfel s-a întâmplat și în aprilie. Actualele ocupante ale postului, Mariana Gheorghe și Florica Grecu, nu au ajuns nici de această dată la proba de interviu, însă vor rămâne pe post, conform metodologiei, urmând ca ministerul să reia concursul probabil după finalizarea examenelor naționale.

Ca și la concursul de la casele județene de asigurări de sănătate, deși majoritatea candidaților se pot lăuda și cu carnet în culoarea potrivită, și cu susținere politică, dar și cu o experiență în spate, nici la acest concurs nu se poate spune că Gheorghe și Grecu nu ar fi oamenii cu susținerea potrivită pentru aceste posturi sau nu ar avea cunoștințe care să le permită promovarea. Sunt cadre didactice cu vechime, dar au mai ocupat și posturi în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt. Cu atât mai mult cu cât situația nepromovării niciunui candidat este unanimă și pentru celelalte județe. Mariana Gheorghe este şefa organizaţiei de femei PSD Balş, iar Florica Grecu, fost inspector, este cuscra preşedintelui PSD Olt – Paul Stănescu, actual senator și fost președinte al Consiliului Județean Olt.

Singura care a reușit să treacă de prima probă a fost tocmai contracandidata acestora, picarea la interviu fiind pusă de aceasta nu pe seama “liniei”de nepromovare, ci pe seama lipsei de susținere politică. Tița a anunțat că va contesta rezultatul probei.

“Înregistrarea probei e la minister, nu o am eu. O să solicit în instanță, difuzarea filmării ca probă, dacă vom ajunge până acolo. Deocamdată voi face contestație la MEN. O să vedem….”, a anunțat Tița, cu atât mai mult cu cât studiul de caz reprezentativ prezentat comisiei, unul de o importanță educațională deosebită și cu o temă sensibilă, nu a fost apreciat.

“Studiul meu de caz a fost un caz de inadaptare școlară a unui copil cu CES (cerințe educaționale speciale), cu ADHD care prin manifestare poate conduce la o situație de criză nu numai în clasă, dar și în școală, ajungând până la IȘJ diferite plângeri ale părinților, de cele mai multe ori… Știu din experiența de profesor la catedră, de psiholog în cabinet, inspector pentru învățământ special și formator în psihopedagogie specială, ce înseamnă prezența unui asemenea caz în clasă sau grupa de copii: un astfel de copil, fără a fi tratat cu atenție specială, devine un coșmar pentru profesor, ceilalți copii și părinți. .. Acești copii suferă, sunt marginalizați, tratați necorespunzător, de cele mai multe ori… Integrarea lor este o problemă serioasă pentru cadrele didactice… Exemplificam cu acțiuni concrete cum am putea interveni în școli pentru ameliorarea și reducerea, ca nr.a acestor cazuri. Doamna președintă a comisiei a apreciat că studiul de caz nu e relevant, cazul prezentat nu e important, deși un domn din comisie a apreciat importanța majoră a acestei probleme… Mi s-a reproșat că nu m-am putut detașa de specialitatea mea de psiholog. Da, nu mă pot detașa de specialitatea mea de OM. E un păcat sa fii inspector școlar general adjunct și să-ți pese de copiii cu CES din școală? “, a prezentat Tița părerea comisiei ministeriale despre studiul său de caz.

Rămâne de văzut dacă ministerul va admite contestația și da curs solicitării Cameliei Tița de a-i pune la dispoziție înregistrarea video a interviului.