Ansambluri din Anglia și Bulgaria la Festivalul Internațional de Folclor “Călușul Românesc”, de la Caracal / PROGRAMUL

157

Zeci de ansambluri folclorice și formații călușărești din mai multe județe ale țării, la care se adaugă două din afara granițelor țării, își dau întâlnire joi la Caracal, la “Călușul Românesc”. Din cadrul festivalului nu vor lipsi parada portului popular, ateliere de dans și Târgul Meşteşugurilor Tradiţionale cu scopul de a susţine micii meşteşugari, gastronomi şi micii întreprinzători locali în promovarea produselor proprii, sub marca „PRODUS în Romanaţi”.

În perioada 8 – 11 iunie 2017, sub egida Consiliului Local şi a Primăriei Municipiului Caracal, în Caracal se desfăşoară cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Căluşul Românesc, organizat de Centrul Cultural Municipal Caracal în colaborare cu Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Olt.

În cadrul festivalului, formațiile de călușari vor participa în concurs la cele două secțiuni: Obicei căluşăresc şi Prelucrare scenică. La ediţia din acest an participă ansamblurile folclorice Spadasinii din Malvern, Anglia  și Grupul de dansuri populare Chudesiya din Pazardzhik, Bulgaria, alături de ansambluri din Târgu Jiu, Lugoj, Câmpia Turzii Alba, Olt, Dolj, Teleorman, Iași, București,  precum și formații de călușari din Sibiu, Dolj, Alba, Hunedoara, Vâlcea, Caracal, Osica, Dobrun, Oporelu, Optași, Sârbii Măgura, Cezieni, Potcoava, Colonești, Scornicești și Grădinile.

Cercetători în domeniu, coregrafi, vătafi, membri ai Comisiei Naţionale de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial numit „Căluşul”  îşi propun, în cadrul Simpozionului Ştiinţific, să dezlege tainele celui mai tulburător şi ameţitor dans românesc – Căluşul, unic prin varietate şi bogăţie de mişcări, purtând marca inconfundabilă a geniului nostru.

Nelipsită va fi și parada portului popular, dar și Târgul Meşteşugurilor Tradiţionale, organizat cu scopul de a susţine micii meşteşugari, gastronomi şi micii întreprinzători locali în promovarea produselor proprii, sub marca „PRODUS în Romanaţi” şi de a promova cultura, tradiţiile, produsele şi serviciile locale. În cadrul târgului expun producători locali din alimentaţie, confecţii – îmbrăcăminte, mobilier, meşteri populari, artizani, produse gastronomice, prestatori de servicii turistice, producători de flori.

“Căluşul Românesc” a luat ființă în 1969, ca și concurs interjudeţean, primele nouă ediţii fiind organizate la Slatina, iar din anul 1978, la Caracal. Până acum, pe scena festivalului au evoluat peste 1700 de formaţii de căluşari, căluşeri şi căiuţi, însumând aproape 43.000 de dansatori, sute de ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate, orchestre şi solişti de muzică populară.

PROGRAMUL FESTIVALULUI

VINERI – 9 IUNIE

 • Ora 10.00 – 13.00 – Parcul Poroineanu: Work-shop – Ateliere de dans cu participarea formațiilor invitate în festival
 • Ora 13.00 – Platoul Administrativ:Târgul „PRODUS  ÎN  ROMANAȚI”
 • Ora 18.00 – Parada portului popular pe traseul: B-dul Antonius Caracalla, Platoul Administrativ
 • Ora 18.30 – Platoul administrativ: Demonstraţii de virtuozitate ale formaţiilor participante, deschiderea  oficială a festivalului, cuvântul de bun venit adresat de oficialităţii; Deschiderea oficiala a Târgului „PRODUS ÎN ROMANAŢI”, ediţia a II-a
 • Ora 19.00 – Teatrul de vară: Concurs căluşăresc; Spectacole susţinute de ansamblurile folclorice invitate; Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”

SÂMBĂTĂ – 10 IUNIE

 • Ora 10.00 – 13.00: Parcul Poroineanu: Ateliere de dans cu participarea formațiilor invitate în festival
 • Ora 18.30 – Teatrul de vară: Concurs căluşăresc; Spectacole susţinute de ansamblurile folclorice invitate

DUMINICĂ – 11 IUNIE

 • Ora 10.00 – Sala de Consiliu a Primăriei: Primirea delegaţiilor ansamblurilor din ţară şi din străinătate de către  Primarul municipiului Caracal, discuţii, conferinţă de presă
 • Ora 11.00 – Sala de Consiliu a Primăriei: Simpozion ştiinţific cu tema “CĂLUŞUL TEZAUR UNIVERSAL
 • Ora 18.30 – Teatrul de vară: Concurs căluşăresc; Spectacole susţinute de ansamblurile folclorice invitate
 • Ora 21.30 – Festivitatea de premiere şi gala festivalului