A curs cu controale și sancțiuni pentru patroni luna trecută

77

Luna trecută s-a dovedit una bogată pentru inspectorii de muncă din cadrul ITM Olt. Puțini au fost patronii care au scăpat măcar fără vreo măsură dispusă.

Indiferent de activitate, sute de angajatori din județ s-au trezit în control cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, luna trecută inspectorii de muncă efectuând nu mai puțin de 277 de controale. Acțiunile au vizat atât munca la negru, plata salariilor și respectarea concediilor și repausurilor săptămânale, cât și sănătatea și securitatea angajaților.

“În funcție de gravitatea deficiențelor constatate, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale, constând în amenzi și avertismente, dispunându-se totodată măsuri de remediere. Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: transmiterea contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, în Revisal la termenele prevazute de lege, aspecte privitoare la plata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, acordarea și verificarea folosirii echipamentului individual de protecție, evaluarea riscurilor pentru accidentare și îmbolnăviri profesionale.”, declară Bogdan Țucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt.

Astfel, inspectorii de muncă au dispus 339 de măsuri, au aplicat 214 sancțiuni și 16 amenzi în valoare de 189.500 lei. De asemenea, au fost depistate 13 persoane fără forme legale, patronii fiind sancționați cu amenzi în valoare de 130.000 lei.

Nu puține au fost sesizările făcute de către angajații nemulțumiți, 30 la număr.