Oltul, capitala călușului românesc. O săptămână de căluș la Slatina și Caracal

804

Slatina va fi invadată de călușari, căiuți și călușeri, devenind pentru al 19-lea an capitala călușului românesc. Mii de copii din toată țara sunt așteptați pe 6 iunie în capitala Oltului. Iar pe 7 iunie se va scrie istorie, călușul intrând în Cartea Recordurilor.

 

Joc magic, apreciat peste tot în lume pentru virtuozitatea dansatorilor, ritmuri amețitoare și ținutele speciale, joc aflat în patrimoniul UNESCO, călușul va intra anul acesta și în Cartea Recordurilor. Inițiativa aparține Oltului, tărâm unde nu există Rusalii fără ca cete de călușari să se avânte pe ulițe, iar formații folclorice recunoscute pentru dansul călușului să nu urce pe scenă pentru a bătea din pinteni și a striga “Hălăișa!”. I s-a dus vestea călușului oltenesc, dar și celor două municipii unde, de ani buni, se organizează două festivaluri importante ale călușului, unul destinat copiilor- unde se adună peste 2500 de copii din toată țara și unul destinat adulților. Anul acesta, în premieră, va fi organizată Săptămâna Călușului, cele două manifestări fiind organizate una în continuarea celeilalte. Și tot anul acesta se încearcă o altă premieră: intrarea în Cartea Recordurilor.

Cea de-a XIX-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Căluşul Românesc” se organizează în perioada 6- 10 iunie, de către Palatul Copiilor Adrian Băran Slatina, în colaborare cu Inspectoratul școlar Județean Olt, Ansamblul Folclric Profesionist Doina Oltului, Consioliul Județan Olt și Primăria Slatina, sub patronajul Minsiterului Educației.

Citiți și: https://realitateaoltului.ro/2017/05/11/cu-calusul-in-cartea-recordurilor-1000-de-calusari-vor-juca-simultan-magnificul-dans/

În acest an, la concurs vor participa peste 2500 de copii din peste 50 de localități ale Oltului, dar și din județele Alba, Argeș, Bihor, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Maramureș, Sălaj, Suceava, Timiș, Vaslui, Tulcea, Iași și Vâlcea. Parada portului popular va fi organizată miercuri, 7 iunie, începând cu ora 17,30, iar în mai multe zone din municipiu vor putea fi urmărite spectacole demonstrative susținute de micuții dansatori.

Concursul se va desfășura pe scena amplasată  în aer liber – Esplanada Casei de  Cultură a Sindicatelor.

Administrația slătineană vrea să bage dansul tradițional în Cartea Recordurilor. În încercarea de a obține omologarea unui astfel de record, peste o mie de călușari vor juca magnificul dans, simultan, timp de trei minute, pe principalul bulevard din Slatina. Recordurile pe care organizatorii încearcă să le stabilească sunt: ”Cel mai mare număr de persoane care joacă călușul împreună” și ”Cel mai numeros festival de folclor – Festivalul – Concurs Național pentru copii ”CĂLUȘUL ROMÂNESC”, ediția a XIX-a”.

Pentru prima activitate este estimată participarea la primul record a peste 1000 de persoane, iar pentru cel de-al doilea a peste 2500 de participanți.

Citiți și: https://realitateaoltului.ro/2017/05/15/vataful-de-la-sarbii-magura-a-dat-start-calusului-printr-un-maraton-de-40km/