Protest cu tricolorul la braț. Angajaţii de la Drumuri Naţionale Slatina au intrat în grevă japoneză

153

Nu cer salarii mai mari, ci alocarea de fonduri pentru a-și putea face treaba. Drumarii olteni protestează cu tricolorul la braț. Greva japoneză va fi întreruptă doar atunci când vor fi ascultați de guvernanți.

„Astăzi, cei 96 de angajaţi ai Secţiei Drumuri Naţionale Slatina dau un semnal privind legalitatea activității lor. Sunt în grevă japoneză și poartă banderole cu tricolorul românesc, nu albe. Nu cer măriri salariale sau modificări ale Legii salarizării, ci atrag atenția asupra unor probleme cu care se confruntă de mult: alocarea de bani pentru executarea de lucrări, pentru a putea funcționa, condiții de muncă decente, echipament adecvat, o bază dotată conform legii. De asemenea, cer curăţirea sistemului de persoane care ocupă funcţii de conducere şi care au fost trimise în judecată”, a declarat pentru Realitatea Oltului președintele Cartel Alfa Olt, Cristel Ioţu.

Sindicalistul oltean spune că protestul va dura până ce guvernanții vor avea o reacție.

Greva transportatorilor are la Olt și un exemplu adecvat despre ceea ce înseamnă nealocarea de fonduri necesare intervențiilor de urgență: Podul Olt. „Drumarii olteni nu pot interveni în cazuri de urgență din cauza legislației precare și banilor nealocați. Sunt nevoiți să aloce lucrările prin licitație unor privați care să repare Podul Olt. Este o chestiune de avarie, o improvizație pentru a se putea circula, prin amplasarea unei plăci metalice peste groapă”, explică Ioțu.

Sindicatul Național Profesional al Drumarilor din România, membru al Confederației Cartel Alfa, a transmis Ministerului Transporturilor și Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii că în perioada următoare se vor intensifica acțiunile sindicale, principalele nemulțumiri fiind: subfinanțarea lucrărilor de întreținere curentă și siguranță rutieră pentru întreg sectorul de autostrăzi și drumuri naționale, lipsa mijloacelor de protecție pentru salariați, lipsa echipamentelor necesare pentru intervenție și a mijloacelor de transport, lipsa condițiilor decente de lucru, umilirea salariaților prin menținerea la nivelul salariului minim pe economie.