Producătorii români de tomate, lăudați cu producția lor. Află ce le oferă cumpărătorilor

298

Rezultatul analizelor de laborator pentru probele de tomate românești demonstrează că niciun consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, remis, luni, AGERPRES.

„Producătorii agricoli români susținuți prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spații protejate dau dovadă de seriozitate și cumpătare în ceea ce privește utilizarea optimă și în condiții de siguranța a produselor de protecție a plantelor. Astfel, produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare, respectându-se timpul de pauză de la aplicare și până la recoltare”, se arată în comunicat.

Zilnic se prelevează probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume și fructe, până la această dată fiind transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale București un număr de 102 probe de roșii de la producătorii agricoli sprijiniți prin Programul de tomate românești.

„Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea. Astfel, producătorii au înțeles că produsele de protecție a plantelor trebuie să fie folosite pentru a proteja culturile de atacul bolilor sau dăunătorilor și pentru distrugerea buruienilor pe parcursul perioadei de vegetație”, mai spun reprezentanții ministerului.

În data de 12 mai, ministrul Agriculturii, Petre Daea, susținea că producătorii români au scos pe piață 216 tone de tomate, de la care au fost prelevate probe și au fost analizate.

El a explicat că, în momentul în care se face prima recoltare, inspectorii de la autoritatea fito-sanitară analizează, la fiecare producător, probele înainte ca produsele să iasă pe piață.

În cadrul programului guvernamental „Tomate 2017” s-au înscris până la data menționată 6.816 de beneficiari, fiind vândute roșii românești în 12 județe.